Da se nisu predali “Oluja” bi potrajala – predajom pobunjenih Srba okončana operacija “Oluja”

Na današnji dan, 8. kolovoza 1995. godine, između Gornjeg Viduševca i Topuskog kod hotela „Brioni“ dogodio se povijesni trenutak u hrvatskoj povijesti. Tog dana, ondje se Hrvatskoj vojsci predao 21. kordunski korpus „Srpske vojske Krajine“.

Dolaskom Petra Stipetića na čelo snaga Zbornog područja Zagreb, 6. kolovoza 1995. oslobođena je u jutarnjim satima Petrinja, zatim u podnevnim satima Hrvatska Kostajnica te navečer i Glina. Kako su dan ranije hrvatske snage ostvarile uspjehe u Lici, Kordunski korpus od 5-6 tisuća vojnika time je ostao u okruženju, zajedno s 35 tisuća civila na širem području Topuskog.

Načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske, general Zvonimir Červenko, prema Topuskom je preko Vojnića planirao poslati 1. gardijsku brigadu „Tigrove“ no odustao je jer je na temelju kontakta s predstavnicima UNCRO-a vladalo mišljenje da je predaja srpskih snaga na Banovini gotova stvar. Ipak od toga nije bilo ništa, pa su borbena djelovanja nastavljena tijekom 7. kolovoza kada se vode žestoke borbe oko Dvora na Uni.

Na današnji dan, 8. kolvoza 1995., iza podneva borbena su djelovanja prekinuta temeljem zapovijedi predsjednika Republike Hrvatske, Franje Tuđmana. U 13 i 20 sati počeli su u Zapovjedništvu Ukrajinskog bataljuna UNCRO-a dogovori o predaji korpusa, a do potpisivanja predaje je došlo u 14 sati kod hotela „Brioni“ između Gornjeg Viduševca i Topuskog na haubi automobila hrvatske policije. Hrvatsku je zastupao general Petar Stipetić, a srpsku stranu pukovnik Čedo Bulat, zapovjednik 21. kordunskog korpusa „Srpske vojske Krajine“ koji je Petru Stipetiću predao prijavak te čestitao idućim riječima:

Evo predajem vam 21. kordunski korpus te čestitam Hrvatskoj vojsci na pobjedi.

Time je okončana oslobodilačka operacija „Oluja“ kojom je nakon četiri godine poražena paradržava Republika Srpska Krajina. U večernjim satima u Glini je održan sastanak na kojemu su konkretizirane obveze obiju strana. Dogovoreno je da će korpus 9. kolovoza predati kompletno naoružanje i opremu, no časnicima je ipak ostavljeno osobno naoružanje radi održavanja reda u vlastitim redovima. Izvlačenje je započelo idućeg dana pravcem Topusko – Glina – Petrinja – Sisak – Popovača – autocesta Lipovac te je okončano 12. kolovoza. U koloni se nalazilo 1600 osobnih vozila, 129 teretnih vozila, 30 autobusa, 1436 traktora i oko 13 tisuća osoba.

Rigert Kocijan u operaciji “Oluja” zapovijedao je bojnom u sastavu 148. brigade Hrvatske vojske. Gostujući u podcastu “Gdje si bio ’91?”” prisjetio se kako ih je Stipetić u jednom trenutku odredio za postrojbu koja će napasti 21. kordunski korpus misleći da neće doći do dogovora.

Izvori
Literatura
Marijan, Davor. Oluja. Zagreb: Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, 2007.

Televizija
Dokumentarni film „General i džentlmen“, HRT, 2018. (scenarist i redatelj Hrvoje Zovko)

Podijeli članak