Suze prognanih staraca i djece obišle su svijet – okupacija Dalja, Aljmaša i Erduta

Nakon što su koncem srpnja 1991. Dalj, Aljmaš i Erdut, mjesta na samom istoku Hrvatske, ostala u okruženju, na današnji dan, 1. kolovoza 1991. godine uslijedila je njihova okupacija.

Autor fotografije Goran Pichler

U ranim jutarnjim satima, oko 3:30 započeo je jak topnički napad na Dalj i Erdut. Nakon topničke pripreme iz više je smjerova krenuo i kombinirani napad oklopno mehaniziranih pješačkih snaga koje su do tada bile raspoređene na području Srbije. Srpski pobunjenici potpomognuti s JNA napali su policijsku postaju u Dalju.

Dok je trajala herojska obrana u kojoj su branitelji odolijevali napadima i trpjeli velike gubitke u ljudstvu, civilno se pučanstvo žurno izvlačilo prema Dunavu gdje su se oko 10 sati ukrcali na prvi šlep. Čekalo ih je sedam godina progonstva. Žarko Kaić tada je snimio potresne kadrove staraca, žena i djece koji u plaču, izbezumljeni, napuštaju svoje domove. Ta je slika obišla cijeli svijet i poslala apel za pomoć napadnutoj Hrvatskoj.

Autor fotografije Goran Pichler

Nakon gotovo desetosatne opsade policijske postaje – pucanja po okruženoj zgradi, čak i iz tenkova – postaja je zauzeta i svi koji nisu stradali tijekom borbi, likvidirani su odmah potom, i to 20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika Narodne zaštite. Njihova imena utkana su u temelje Republike Hrvatske i nećemo ih se prestati spominjati.

Oni su Josip Glibušić, Slavko Putnik, Đuro Butorac, Vinko Dujić, Stanislav Guljašević, Mijo Džanko, Josip Kraštek, Antun Mihaljev, Boško Paradžik, Petar Kovčalija, Josip Kemenji, Mladen Palinkaš, Željko Svalina, Stjepan Pavić, Jovica Matin, Ivan Horvat, Dario Dujmović, Goran Mihaljević, Zdravko Kovčalija, Zlatko Takač, Ivica Abramović, Tunica Belečetić, Dragan Cesarec, Ivan Dizdar, Željko Đakalović, Stanislav Eljuga, Dražen Kiš, Dario Ligenza, Đuro Lončarek, Željko Roguljić, Branko Sabljo, Darko Sekulić, Vlado Varga, Mario Vuknić, Marko Poplašen, Andrija Ripić, Ile Galić, Drago Kovčalija i Franjo Kovčalija.

Autor fotografije Goran Pichler

Hrvatsko stanovništvo koje je ostalo u svojim domovima, bilo je izloženo ubijanjima, maltretiranjima i silovanjima. U Dalju je bio i logor u kojem su svakodnevno na najokrutniji način mučeni nedužni muškarci, žene i djeca o čemu zorno svjedoči roman 260 dana autora Marijana Gubine koji je pakao zarobljeništva ondje proveo kao desetogodišnjak.

Istog dana kada su okupirani Dalj, Aljmaš i Erdut Hrvatski radio Osijek emitirao je pjesmu „Ne dirajte mi ravnicu“ Miroslava Škore. Zanimljivo pjesma je nastala u Americi i nije imala veze s ratom. U fonoteci Radija Osijek skupljala je prašinu sve do 1. kolovoza 1991. kada se nakon reportaže o progonu mještana Aljmaša, koji su uporno ponavljali da će se vratiti kući, glazbeni urednik Željko Barba sjetio pjesme „Ja ću se vratiti“ i prvi je put pustio u program.

Podijeli članak