Specijalca nisu htjeli primiti u bolnicu bez papira. Iskrvario je. – zasjeda kod potoka Purnica na Papuku

Na današnji dan, 19. srpnja 1991. godine, u šumi Purnica odnosno kod istoimene rječice između Sirača i Voćina iz zasjede su ubijena dvojica pripadnika Posebne jedinice policije “Omega” PU Bjelovar – Željko Cindrić i Ivica Filković.

Spomen obilježje na mjestu pogibije hrvatskih specijalaca

Uslijed sve učestalijih terorističkih aktivnosti na području Papuka, devet specijalaca pod zapovjedništvom Joze Ćurića preobuklo se u šumske radnike i otišlo u izviđanje u šumu Purnica. Naime prethodnih dana teroristička skupina napala je ondje skupinu šumskih radnika iz Sirača.

Istodobno se iza njih kretala veća skupina od četrdesetak specijalaca koji su im trebali biti podrška u slučaju sukoba s pobunjenicima. Nakon što su prerušeni specijalci došli do barikade s puškostrojnicom na mostu na rječici Purnici, jedan pobunjenik zapovjedio im je da izađu iz vozila.

Tada je došlo do oružanog sukoba u kojem je vozilo specijalaca potpuno izrešetano. Poginuo je Željko Cindrić, a ranjeni su Zdravko Hudaček i Josip Karpišek iz Badljevine te Mika Pašalija iz Bjelovara, Jozo Ćurić iz Dobrića kraj Tomislavgrada, Ivan Smolčić iz Špišić Bukovice i Ivica Filković.

Ubrzo im u pomoć dolazi četrdesetak policajaca koje je vodio zapovjednik Jedinice Miralem Alečković. Neprijatelj je potisnut u šumu nakon čega su bjelovarski specijalci krenuli u potjeru. Nedaleko od mjesta zločina pronađeni su dijelovi njihove opreme kao i dvije kokarde. Uslijedila je dramatična akcija spašavanja ranjenih koju Ivica Filković zbog suludih okolnosti nije preživio.

Nakon što smo prihvatili tešku borbu u zasjedi, glavno nam je bilo obraniti se i povući. Kakva je to borba bila govori i činjenica da je vozilo bilo potpuno izrešetano. Kako nam je Ivica Filković u tom trenutku teško ranjen, tražimo način da što prije stignemo do Medicinskog centra u Daruvaru, koji nam je najbliži. No, tu se odvija prava drama: dok se Filković bori sa životom, ovi od nas traže dokumente i očito je da nas ne će primiti.

Miralem Alečković, zapovjednik Posebne jedinice policije PU Bjelovar

U borbi s vremenom na putu do pakračke bolnice Ivica je gubio posljednje minute svojeg života. U Medicinski centar Pakrac su ga primili no prekasno, praktički je izdahnuo suborcima na rukama.

Ivica Filković

Ivica Filković rođen je 14. studenog 1968. u Kozicama u tadašnjoj općini Podravska Slatina. Osnovnu je školu pohađao u Kozicama i Slatini. Srednju poljoprivrednu školu također završava u Slatini. Poslije odsluženja redovnog vojnog roka u JNA kratko vrijeme radio je u poduzeću “Duhan”, a zatim se među prvima u slatinskom kraju uključio u hrvatske redarstvene snage. Iza sebe ostavio je tugujuću obitelj koja se od njega u knjizi Pismo ratniku oprostila idućim riječima:

Ponosni smo na tvoju hrabrost, na tvoju ljubav prema jedinoj domovini za koju si dao život kao najveću moguću žrtvu. Nedostaješ nam svaki dan, a utjehu nalazimo posjećujući i uređujući tvoj tihi dom. Vječno ćeš ostati u našim mislima, u našim srcima, a oni koji nisu zaboravljeni – žive zauvijek.

Željko Cindrić

Ivičin kolega Željko Cindrić rođen je 22. rujna 1970. godine u Bjelovaru. Odrastao je u Ivanjskoj kraj Čazme, a srednju policijsku školu završio je 1989. u Zagrebu. Prvo radno mjesto policajca pozornika bilo mu je u Biogradu na Moru, no ’90. je premješten u Čazmu, a osnutkom Posebne jedinice policije PU Bjelovar postao je njezinim pripadnikom.

Izvori
Literatura
Novaković, Ivan. KOZICE 1698. – 1998. Kozice: Ivan Novaković, 1998.
Runtić, Davor. Junaci Domovinskog rata (knjiga 11). Vinkovci – Šibenik: Neobična naklada, 2006.
Žarković, Petar, prir., Pismo ratniku – Knjiga sjećanja na poginule branitelje u Domovinskom ratu slatinskoga i orahovičkog područja. Slatina: Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Slatina, 2000.
Raguž, Jakša. „Borbeno djelovanje Posebne jedinice policije Policijske uprave Bjelovar Omege 1991. godine.“ Radovi Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru 8 (2014): 71-131.

Podijeli članak