“Mravi” s Peščenice ponosno su nosili njegovo ime – poginuo heroj Davorin Bolešić

Na današnji dan, 14. srpnja 1992. godine poginuo je hrvatski branitelj Davorin Bolešić. Stradao u Bosanskoj Posavini kao pripadnik Taktičke grupe 153.

Bolešić je rođen 21. kolovoza 1966. godine u Zagrebu kao najstarije od troje djece u obitelji Mihaela i Katice. Otac mu je bio grafičar, a majka kućanica. Nakon osnovne škole, sljedeći očeve stope završio je srednju grafičarsku školu te postao grafičar. Radio je u Zagrebačkoj tvornici papira. Volio je sport, dugo je trenirao karate, a svirao je i gitaru. Zajedno sa suprugom Marom imao je troje djece, a živjeli su u zagrebačkom naselju Peščenica u dijelu Kozari Putevi.

Kada je počeo rat, Davorin se uključio najprije u odred Narodne zaštite, a u siječnju 1992. i u 99. brigadu Hrvatske vojske Peščenica u kojoj je obnašao dužnost zapovjednika voda. Nakon rasformiravanja 99. brigade prešao je u 153. brigadu Hrvatske vojske Velika Gorica s kojom odlazi na ratište u Bosansku Posavinu. Ondje je trebalo pomoć Hrvatima i Muslimanima s tog prostora koji su bili izloženi agresiji od strane dijela bosanskih Srba. Također, obrana Posavine bila je važna i zbog zaštite hrvatskih gradova i mjesta koja su bila izložena topničkoj vatri s druge strane Save.

Borbe su bile svakodnevne, u prvim danima Taktička grupa 153 zaustavila je napade neprijatelja na Obodnom kanalu u pomoć drugih postrojbi HV-a  i HVO-a. Ipak, borbe su bile teške. Jedna od prvih žrtava u 153. brigadi bio je upravo Davorin Bolešić koji je stradao u selu Bosanski Lužani između Dervente i Bosanskog Broda. U trenutku pogibije taj je mladić imao 25 godina, a iza sebe je ostavio šestogodišnjeg sina Ivicu, petogodišnjeg Mihaela i trogodišnju Ivanu.

Pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj, a posmrtno je promaknut u čin satnika te je odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Njegovo se ime nalazi na spomeniku kojeg je poginulim braniteljima na Peščenici podignuo Grad Zagreb uz zahvalne sugrađane. Satnija „Mrav“ čiji je pripadnik bio kasnije je bila sastavni dio 145. brigade te je nosila njegovo ime.

Izvori
Literatura
Božić Aleksandar i Goršeta, Damir. 153. velikogorička brigada HV, Velika Gorica: Turopoljski glasnik, 2002.
Šaravanja, Vjekoslav. 10.000 djece bez roditelja u Domovinskom ratu. Slavonski Brod: Obiteljski centar župe Duha Svetoga, 2001.
Turić, Gordana. U viteza krunica (knjiga I). Zagreb: Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata grada Zagreba, 2008.

Internet
MORH: “MRAV – satnija Davorin Bolešić 145. brigade – Zagreb”, pristup ostvaren 14. srpnja 2021., http://znakovlje.morh.hr/mrav-satnija-davorin-bolesic-145-brigade-zagreb/

Podijeli članak