Legendarni heroj hrvatskog neba – preminuo Marijan Batarilović Batarile

Jedan od heroja hrvatskog neba, pilot Marijan Batarilović preminuo je na današnji dan, 12. srpnja 2011. godine.

Batarile ili Tyson, kako su ga zvali prijatelji, rođen je 11. svibnja 1960. godine u selu Tramošnica u Bosanskoj Posavini. Bio je borbeni pilot Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva u sastavu 83. lovačkog avijacijskog puka. Baza mu je bila u Kosovu na vojnom aerodromu Slatina nedaleko Prištine.

Kao već iskusan pilot, kapetan I. klase Jugoslavenske narodne armije, na početku rata u Hrvatskoj pridružio se novoustrojenom Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Kao borbeni pilot letio na nadzvučnom avionu MiG-21, te sudjelovao u operacijama „Bljesak“ i „Oluja“. Odlikovan je Medaljom za iznimne poduhvate, ordenom Nikola Šubić Zrinski, Spomenicom domovinske zahvalnosti, te medaljama Bljesak i Oluja.

S kolegama u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, u sredini

Nakon rata posvetio se gašenju požara kanaderima. Široj hrvatskoj javnosti Marijan Batarilović postao je poznat kao pilot kanadera koji je unatoč zapovijedima, s kolegom Ivanom Selakom, riskirao karijeru i ugasio vatru koja je prijetila farmi Vigens kod Zadra. Učinio je to na probnom letu, kada zbog propisane procedure zrakoplov nije smio gasiti požar. Unatoč činjenici da ga je neposredni zapovjednik prijavio, hrvatska javnost stala je na stranu bojnika Batarilovića, ustavši protiv birokratskih zavrzlama i procedura koje su nerijetko kočile učinkovitu borbu protiv požara na otvorenom.

Kolege ga pamte po pozitivnom duhu

Preminuo je od posljedica srčanog udara nakon povratka s probnog leta u Zrakoplovnom tehničkom centru Velika Gorica.

Uveseljavao je sve koji su ga znali i koji bi ga tek upoznali svojim zaraznim osmijehom i šalama. Bio je veseljak, dobričina, legenda. Nije bio jedan od onih koji su se hvalili time što su postigli u svom životu, a postigao je puno.

Facebook stranica Marijan Batarilović Batarile
Omiljeni hobi bilo mu je pecanje
Podijeli članak