Prvi stradali pripadnici Crnih mambi – poginuli Ivica Kolar i Pero Juriša

Nedugo nakon osnutka 1. bojna 2. gardijske brigade „Crne mambe“ poslana je na zahtjevan teren u Liku kako bi obuzdala srpsku pobunu u tom dijelu Hrvatske. Na ratište je otišlo stotinjak pripadnika predvođenih zapovjednikom Matom Obradovićem.

Zadaća im je bila osigurati šire gospićko područje, te cestu Gospić – Titova Korenica. Postrojba je bila psihofizički dobro pripremljena, svjesna da zadaća nije nimalo laka osobito jer je bila samo djelomično brojčano popunjena. Uz automatske puške, Bojna je bila naoružana protutenkovskim sredstvima. Jugoslavenska narodna armija, jačine jedne satnije, nalazila se uz cestu u blizini borbenih položaja gardista s lijeve i desne strane, a neutvrđeni broj neprijateljskih domaćih paravojnih postrojba nalazio se u okolnim selima i brdima.

Gardisti su bili smješteni na Zatvorskoj farmi Okružnog zatvora u naselja Ljubovo. Osiguravali su prilaze farmi sa šest stražarskih mjesta od kojih su dva bila na cesti kao punktovi i tu su se provjeravali prolaznici. Danju su skupine od 5-6 pripadnika odlazile u izviđanje po okolnim brdima, a noću su držane zasjede u pravcu Titove Korenice.

Crne mambe na Ljubovu 1991.

Varljiva sigurnost razbijena je u jutarnjoj magli 30. lipnja 1991. godine. Domaći pobunjenici podmuklo su napali farmu. Paljbom teških strojnica, automatskim puškama, „osama“ i „zoljama“ zasuli su položaje gardista i objekte na farmi. Neprijatelj je računao s iznenađenjem i lakom pobjedom međutim, „Crne mambe“ su uzvratile vatrom koja je napravila pomutnju i paniku u njihovim redovima. Nakon trosatne neprijatelj se povukao među brda okolnih sela. Tijekom borbe pripadnici JNA su ostali mirni. Kasnijim pregledom područja sukoba gardisti su pronašli tragove krvi na tlu koji su očito ukazivali na neprijateljske gubitke. Koliki su ti gubitci bili nije poznato, dok su gardisti imali 6 lakše ranjenih.

Crne mambe na Ljubovu 1991.

Uz daljnje obavljanje zadaće na kontrolnom punktu pripadnici bojne zaustavili su kamion pun eksploziva koji je vozio u pravcu Titove Korenice. Kamion s vozačem je zaplijenjen te vraćen u Zagreb. Ipak, događaj koji je obilježio boravak „Crnih mambi“ u Lici dogodio se na današnji dan, 6. srpnja 1991. godine. Pri povratku sa sastanka u Zagrebu za Ljubovo, zapovjednik i desetak branitelja upali su u zasjedu. Na njihova vozila otvorena je pješačka vatra s nasipa. Napadnuti, u teškoj poziciji, motorolom su pozvali pojačanje. Njihovi suborci došli su u kratkom roku s dva vozila na mjesto okršaja i neprijatelja primoravali na povlačenje.

Pero Juriša

Ivica Kolar

U tom okršaju smrtno su stradali hrvatski branitelji Ivica Kolar i Pero Juriša, prvi poginuli pripadnici 2. gardijske brigade te ujedno prvi poginuli branitelji s đurđevačkog područja odakle su bili.

Stradavanja su mogla biti još veća jer je neprijatelj u napadu ubacio bombu u kombi koja, na sreću, nije eksplodirala. U zasjedi je ranjeno petero gardista među kojima i zapovjednik Mato Obradović pa je daljnje zapovijedanje preuzeo Miho Caput. Narednih dana postrojba položaje predaje postrojbama MUP-a RH, te se 9. srpnja vratila u bazu Trstenik kod Dugog Sela.

Izvori
Literatura
Monogarafija 2. gardijska brigada Hrvatske vojske Gromovi. Zagreb: Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, Glavni stožer Oružanih snaga RH, 2011

Internet
Gradski portal Đurđevac: Prvi stradalnici s đurđevačkog područja, pristup ostvaren 6. srpnja 2020., www.djurok.com/prvi-stradalnici-s-durdeveckog-podrucja-per…/
Ivica Jularić: Ličko vatreno krštenje Crnih mambi, Dogodilose.com, pristup ostvaren 6. srpnja 2020., dogodilose.com/…/07/09/vatreno-krstenje-crnih-mambi-9-srpnja
Ivica Šafarić: Teren Ljubovo, Crne Mambe, pristup ostvaren 6. srpnja 2020., https://crnemambe.hr/crne-mambe/stalne-rubrike/2016-08-08-10-14-14/franjo-bartolic/38-teren-ljubovo

Podijeli članak