Otkriveno kako je JNA dijelila oružje Srbima – uhićenje oficira JNA u Virovitici

Stanje sigurnosti na području općine Virovitica u prvoj polovici 1991. godine bilo je vrlo napeto. Nakon što je u siječnju blokirana vojarna JNA u gradu, ubrzo je uhićena skupina domoljuba poznata pod nazivom „Virovitička skupina“. Mreža Kontraobavještajne službe Jugoslavenske narodne armije u Virovitici je počela pokazivati svoju moć.

U lipnju 1991. u mjestima u općini koja su bila naseljena većinski srpskim stanovništvom proveden je referendum na kojima su se građani izjasnili za priključenje daruvarskoj općini i SAO Krajini. Srpsku pobunu dodatno je poticala JNA preko koje su se pobunjenici naoružavali. O tome najbolje svjedoči događaj koji se dogodio na današnji dan, 30. lipnja 1991. godine.

Tog dana policija je dobila dojavu da se u kući rezervnog oficira JNA Borivoja Šakotića nalazi oružje namijenjeno Srbima na virovitičkom području. Istog dana pokrenuta je akcija policije i virovitičkog Zbora narodne garde u kojoj je Šakotić uhićen, a oružje zaplijenjeno.

Bio je to tek uvod u napetosti koje su uslijedile istog dana. Ubrzo su se pred Šakotićevom kućom pojavili pripadnici organa bezbjednosti JNA, potpukovnik Alija Agić i major Branko Štrbac, koji su zahtijevali puštanje uhićenog i vraćanje nađenog oružja, ali su i oni uhićeni.

Na vijest o uhićenjima ubrzo je reagirala Komanda virovitičkoga garnizona. Ona je pred Šakotićevu kuću poslala šezdesetak vojnika JNA koji su trebali osloboditi uhićene. Na dolazak dolazak vojnika JNA reagirao je veći broj građana Virovitice koji se počeo okupljati ispred Šakotićeve kuće. Situacija je bila na rubu sukoba jer su građani ustvari opkolili vojnike JNA.

Do smirivanja situacije na koncu je došlo jer su se vojnici JNA povukli u vojarnu. Zbog sumnje da su sudjelovali u naoružavanju Srba uhićeni oficiri prebačeni su u Bjelovar na ispitivanje. Bez obzira na to što je JNA povukla vojnike, prometnice u Virovitici i na prilazima gradu zapriječene su zbog bojazni da JNA sprema odmazdu zbog uhićenih oficira.

Istovremeno policija i ZNG proveli su nekoliko akcija koje su rezultirale pronalaskom oružja podrijetlom iz JNA kod pojedinih Srba koji su potom uhićeni. Premda nije intervenirala u Virovitici, JNA je uhićenje oficira iskoristila kao povod za potpunu blokadu Policijske stanice Plitvička jezera.

Nakon što su alternativnim pravcima, zbog pripremljene zasjede JNA u Pitomači, uhićenici sprovedeni u Policijsku upravu Bjelovar, prebačeni su u Zagreb. Ondje su na Okružnom sudu bili optuženi za naoružavanje civilnog stanovništva na području općine Virovitica te im je određena kazna zatvora. Uslijed kasnijih ratnih zbivanja uhićeni oficiri su razmijenjeni, a Branko Štrbac bio je dio poznate razmjene na aerodromu Pleso obavljene u studenom 1991.

Početkom otvorenog ratnog sukoba na virovitičkom području kuća, u listopadu 1991. godine, u podmetnutoj eksploziji kuća Borivoja Šakotića je uništena. O svemu je detaljnije u podcastu “Gdje si bio ’91?” progovorio Zvonko Kožnjak – Paja.

Naslovna fotografija – prizor iz virovitičke vojarne JNA

Izvori
Literatura
Godić, Darjan. „Stanje sigurnosti, javnog reda i mira na području općine Virovitica 1991. godine“. U: Domaći znanstveno stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem. Virovitica u Domovinskom ratu., urednik Miljenko Brekalo, 103-125. Virovitica: Državni arhiv u Virovitici, 2018.
Lukaš, Mirko. “Sudjelovanje pripadnika policijske stanice Virovitica u Domovinskom ratu”. U: Domaći znanstveno stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem. Virovitica u Domovinskom ratu., urednik Miljenko Brekalo, 245-267. Virovitica: Državni arhiv u Virovitici, 2018.

Podijeli članak

Komentari su zatvoreni.