“Gazite ga! Njega ćete zgaziti, nećete Hrvatsku!” – tenk pregazio “fiću” u Osijeku

Između autobusa dolazili su tenkovi, odjednom došao je čovjek s crvenim fićom, rekao – gazite ga, njega ćete zgaziti, nećete Hrvatsku, ljudi su bacali kanistere, stolice, čulo se štektanje mitraljeza.

Ovim riječima Žarko Plevnik, ratni reporter HTV-a, opisao je događaj koji je u memoriji mnogih Hrvata ostao zabilježen kao početak rata u Hrvatskoj.

Tog četvrtka, 27. lipnja 1991., Jugoslavenska narodna armija u jutarnjim satima napala je Sloveniju, a u popodnevnim izišla je i na ulice Osijeka. Četiri tenka i tri transportera iz sastava 12. mehanizirane brigade u demonstraciji sile gazili su sve pred sobom. Nešto prije 20 sati tenkovi su protutnjali gradom uništivši nekoliko vozila i pritom ozlijedivši nekolicinu ljudi.

Te večeri Branko Breškić točio je gorivo u svojeg crvenog “fiću” na benzinskoj crpki blizu križanja Kleinove (danas kneza Trpimira) i Vukovarske. Kada je ugledao jureći tenk, bez dvojbe je svoj mali crveni auto zaustavio nasred prometnice i, kao što se vidi na snimci, mirno odšetao.

Tenkom T-55 koji je par sekundi kasnije pregazio njegov auto upravljao je Hrvat Josip Ilić iz Županje koji je u JNA služio redovan vojni rok. Ilić je kasnije pobjegao iz JNA i priključio se 3. A brigadi Zbora narodne garde. U istu postrojbu je pristupio i Breškić te su se tako glavni akteri ovog događaja ubrzo našli na istoj strani i sprijateljili.

Branko Breškić u Domovinskom ratu (desno)

Njihov susret nakon rata zabilježen je u dokumentarnom filmu redatelja Vladimira
Tadeja “Sjećanja na Domovinski rat – Crveni fićo” snimljenom 2000. godine. Ilić je u filmu naglasio kako nije htio pregaziti „fiću“, no zapovjednik mu je u leđa uperio pištolj i zaderao se “Po gasu!” što je on kao mladi ročnik i poslušao.

Zanimljivo, od Grada Osijeka, Branko Breškić je 1995. na poklon dobio novog crvenog Golfa 3. Nažalost ni Branko, ni Josip danas više nisu među nama. Branko je poginuo u prometnoj nesreći 2001. u 41. godini, a Josip je umro 2010. u 38. godini života.

Godinu dana nakon gaženja “fiće” u spomen na taj događaj napravljena je umjetnička instalacija

Ovaj događaj, koji se zbio samo dva dana nakon što je Hrvatska proglasila samostalnost, bio je uvod u agresiju Jugoslavenske narodne armije koja je ubrzo uslijedila. Snimka Žarka Plevnika, koji je tenkove i transportere ispratio sa “Zbogom Jugoslavenska narodna armijo”, obišla je svijet.

Prosvjedni čin Branka Breškića inspirirao je mnoge da stupe u obranu Hrvatske, ne samo u zemlji već i inozemstvu. Primjerice, Irac Thomas Crowley u zahtjevu za Domovnicu naveo je kako ga je upravo prizor tenka kako gazi “fiću” motivirao da dođe u Hrvatsku.

U povodu 20. obljetnice događaja, postavljen je 2011. godine u Osijeku na raskrižju Vukovarske i Trpimirove spomenik koji prikazuje crvenog “fiću” kako gazi tenk, upućujući time na činjenicu da je maleni David ponekad ipak jači od Golijata.

Izvori
Literatura
Plevnik, Žarko. Crveni fićo: TV zapisi ratnog reportera : 1991./1992. Zagreb: ITG, 2014.
Brstilo Rešetar, Matea, Ivica Nevešćanin i Andreja Smetko. Domovinski rat. Zagreb: Hrvatski povijesni muzej, 2013.

Televizija
Sjećanja na Domovinski rat – Crveni fićo, Hrvatska radiotelevizija, scenarist i redatelj Vladimir Tadej, 2000.

Podijeli članak