Njihov dolazak dočekan je s oduševljenjem – “Tigrovi” stigli u Vukovar

U obrani Vukovara značajan doprinos dali su pripadnici 1. „A“ brigade Zbora narodne garde „Tigrovi“, a velik broj njih ondje je položio svoj život tijekom bitke, ali i nakon nje u odmazdi koja je uslijedila.

Na šire područje Vukovara „Tigrovi“ su stigli 24. lipnja 1991. godine. Njih oko stotinu iz 4. bojne, predvođeni zapovjednikom Dragom Horvatom, smjestili su se u bazi Zbora narodne garde na ekonomiji Opatovac. Ondje je nešto ranije ustrojena 4. bojna 3. „A“ brigade Zbora narodne garde te je započela obuka njezinih pripadnika, od strane Bojne „Zrinski“ koju su vodili Ante Roso i Miljenko Filipović. Izvođenju obuke priključili su se i „Tigrovi“ koji su imali i zadaću stalne opservacije terena u Vukovaru i okolici.

“Tigrovi” pred “Trokatnicom” u Borovu naselju

Pije svega to se odnosilo na Bapsku gdje je smješten jedan vod pod zapovjedništvom Milana Ribića te na Šarengrad gdje je borbenu skupinu predvodio Drago Prša. Također, Rajko Petrić i njegov zamjenik Damir Tomljanović vodili su borbenu skupinu u Bogdanovcima sa zadaćom obrane sela i osiguranja jedine slobodne prometnice prema Vukovaru. Damir Žižić vodio je borbenu skupinu koja se stacionirala na silosu Dunav između Borova Naselja i Vukovara. U bazi u Opatovcu ostali su zapovjednici vodova Ivica Arbanas i Vinko Paulić te je ondje formiran interventni vod za žurne intervencije po potrebi. Uskoro je Arbanas preuzeo zapovijedanje položajima na silosu Đergaj.

“Tigrovi” pred trokatnicom

Dolazak „Tigrova“ na to područje dočekan je s oduševljenjem. Mnogi su se mladići uključili u Zbor narodne garde, dio njih i u same „Tigrove“. S Vukovarčanima su „Tigrovi“ ostali do samog kraja i okupacije grada, dijeleći mjesecima dobro i zlo, a mnogi su ondje nesebično položili svoje živote.

Naslovna fotografija – “Tigrovi” s domaćim braniteljima ispred Mjesne zajednice Alojzije Stepinac u Borovu naselju

Izvori
Literatura
Monografija 1. gardijska brigada Hrvatske vojske Tigrovi, Zagreb: Znanje, 2015.

Podijeli članak

Komentari su zatvoreni.