Prvi veliki poraz Srpske Vojske Krajine – protunapad pobunjenih Srba na Miljevce

Dan nakon što je Hrvatska vojska završila oslobodilačku operaciju „Miljevci“ u kojoj je oslobođeno sedam sela Miljevačkog platoa u skradinskom zaleđu, srpske su snage krenule u protunapad.

Po oslobađanju Miljevačkog platoa hrvatske snage organiziraju obranu. Uvodi se pričuva, a izvršeno je miniranje i zaprječivanje pravaca potencijalnog protunapada. Doista do njega je ubrzo i došlo. Kako bi povratio izgubljeni teritorij general Milan Torbica zapovjedio je na današnji dan, 23. lipnja 1992. godine, udar iz vojarne Trbounje kraj Drniša.

Napad je počeo u ranim poslijepodnevnim satima, što je bio taktički potez generala Torbice s obzirom na vrijeme smanjene pozornosti – vrućinu i zvizdan. Jake neprijateljske snage pokrenule su se s 8 tenkova, 4 oklopna transportera i pratećim pješaštvom. Iako je njihovo djelovanje podržavalo i topništvo doživjeli su poraz.

Preokret se dogodio kod zaseoka Vlajići. Ondje je Dean Božanić „Indijanac“ raketnim bacačem “Osa” uništio čelni tenk, a ubrzo poslije toga, djelovanjem topničke skupine uništen je i drugi tenk. Vrlo precizno hrvatsko topništvo djelovalo je i prema pješaštvu. Takav razvoj situacije rezultirao je paničnim povlačenjem neprijatelja u vojarnu Trbounje.

Dean Božanić ubijen je par mjeseci kasnije od strane hrvatskog policajca

U tri dana neprijatelj je imao ogromne gubitke. Prema srpskim izvorima stradalo je 40 neprijateljskih vojnika, a prema hrvatskim izvorima njih preko 70. Suprotno zapovjedi zapovjednika 113. brigade Ivana Bačića dio vojnika Srpske Vojske Krajine bačen je u jamu nedaleko zaseoka Bačići. Tijela ubijenih ekshumirana su dva mjeseca kasnije pod nadzorom UN-a. Ipak, to je ostavilo mrlju na odlično izvedenom operacijom kao i ubojstvo zarobljenika Miroslava Subotića za čije su ubojstvo kasnije odgovarala dvojica hrvatskih vojnika.

Moral srpskih snaga nakon ovog poraza bio je očajan. General Milan Torbica bio je prisiljen na ostavku te je na mjesto “Komandanta Glavnog štaba Srpske Vojske Krajine” postavljen general Mile Novaković. Koliko tragično su pobunjeni Srbi doživjeli ovu operaciju govore i stihovi iz pjesme najpopularnijeg pjevača u “Krajini” Baje Malog Knindže.

Opet dušman u jame nas baca, setite se Srbi Miljevaca. Oblačno je, miriše na kišu, nema više nikog u Drnišu.

pjesma Miriše na Kišu, 1993.

Važnost uspjeha Hrvatske vojske bila je i u tome što je ova operacija izvedena u razdoblju kada međunarodna zajednica nije bila sklona da Hrvatska vojnom silom odgovara na učestale oružane provokacije. Vijeće sigurnosti UN-a u rezoluciji 762 zahtijevalo je povrat oslobođenog područja što unatoč pritisku nije učinjeno. Hrvatska vojska uspostavila je novu crtu bojišnice ispred Drniša i Oklaja, na crti: Čikola – Vlaići – Karalići – Mazalini – Krka, koja će takva ostati sve do oslobađajuće operacije „Oluja“.

Naslovna fotografija – Uništen neprijateljski tenk na Miljevačkom platou

Izvori
Internet
Vladimir Urukalo: “Zločin u Nos Kaliku u lipnju 1992. godine: Vodičanima zatvor zbog ubojstva ratnog zarobljenika”, pristup ostvaren 22. lipnja 2021., https://sibenski.slobodnadalmacija.hr/sibenik/vijesti/crna-kronika/zlocin-u-nos-kaliku-u-lipnju-1992-godine-vodicanima-zatvor-zbog-ubojstva-ratnog-zarobljenika-519520
“Miljevci 21.06.1992.god-slikovni prikaz”, YouTube kanal Drago Knežević, pristup ostvaren 20. lipnja 2021., https://www.youtube.com/watch?v=XZPIiO2JWPY&ab_channel=DragoKne%C5%BEevi%C4%87
“Baja Mali Knindza – Mirise Na Kisu – (Audio 1993) HD”, YouTube kanal Nina Trejd, pristup ostvaren 21. lipnja 2021., https://www.youtube.com/watch?v=Hrn8jP_Cst0&ab_channel=NinaTrejd

Televizija
Miljevački plato – TV Kalendar. Hrvatska radiotelevizija. autor Tomislav Šulj, urednik Vladimir Brnardić, 21. lipnja 2014.

Podijeli članak