Prva oslobodilačka operacija Hrvatske vojske 1992. godine – okončana operacija “Miljevci”

Na današnji dan, 22. lipnja 1992. godine, završena je oslobodilačka operacija Hrvatske vojske kodnog naziva “Miljevci”.

U njoj je oslobođen prostor od 108 četvornih kilometara na kojemu se nalazilo 7 sela na visoravni u šibenskom zaleđu poznatoj pod nazivom Miljevački plato. Okupirana miljevačka sela bila su naseljena hrvatskim stanovništvom, a konačan okidač zbog kojeg se krenulo u operaciju bio je taj što su srpski agresori minirali i palili napuštene kuće na miljevačkom području i terorizirali hrvatsko stanovništvo koje je ostalo živjeti u svojim domovima. Operacija je također bila potrebna i zbog učestalih topničkih napada na Skradin, Šibenik i šire šibensko područje.

Nakon oslobađanja Nos Kalika, u ožujku 1992., prva pripremna izviđanja za operaciju “Miljevci” izvodila je skupina “Mrgud” predvođena Željkom Stojanovićem. Neposredno pred početak napada, od 17. do 20. lipnja izviđanja su vršile skupine iz 113. šibenske i 142. drniške brigade Hrvatske vojske.

Nakon priprema i izviđanja, na inicijativu zapovjedništva 113. šibenske i uz pomoć pripadnika 141. i 142. brigade te 72. bojne vojne policije operacija je otpočela 21. lipnja 1992. oko 4 sata ujutro. Hrvatske snage, uključujući pričuvu, brojale su oko 500 vojnika. Glavni zapovjednik tih snaga bio je Krunoslav Mazalin, tada zapovjednik 4. bojne 113. brigade.

Još dan prije i noću na područje Miljevaca ubacilo se 250 hrvatskih vojnika koji su presjekli komunikacije pobunjenih Srba s vojarnom Trbounje kraj Drniša, a preko kanjona Čikole inženjerijska postrojba je u tajnosti napravila drveni most.

Napad je izveden u tri smjera preko Čikole, preko Krke te Nos Kalika. Nije bilo topničke pripreme, već su pješačke snage same ostvarile uspjeh iznenadivši neprijateljsku Srpsku vojsku krajine.

Neprijateljski tenkovi su pokrenuti tek poslije 7 sati. Prvi tenk je uništen na komunikaciji Drniš – Širitovci, a ostali su se vratili u vojarnu Trbounje. Unatoč brojnom stanju i prednosti u naoružanju neprijatelje se dao u povlačenje. U samo jednom danu Hrvatska vojska ostvarila je značajan uspjeh, a operacija je završena idućeg dana ujutro kada je oslobođeno i posljednje selo na Miljevačkom platou – Drinovci.

Istog dana, 22. lipnja, započeli su pregovori pod pokroviteljstvom UNPROFOR-a i Europske zajednice o prekidu vatre, no srpska strana nije se pokazala otvorenom za pregovore. Sljedećeg dana, 23. lipnja, izveden je protunapad neprijatelja s 8 tenkova, 4 oklopna transportera i pješaštvom koji je zaustavljen i slomljen.

Ivica Goreta, Petar Sedlar, Milan Novaković, Ivica Barišić, Mate Pućo, Nikola Cigić, Halid Kopić, Ante Škopljanac, osam je hrvatskih branitelja koji su u operaciji oslobađanja Miljevaca položili svoje živote za Hrvatsku ili su kasnije podlegli ozljedama.

Naslovna fotografija – Jacques Nicolaï sa suborcem sprema se uništiti neprijateljski tenk

Izvori
Literatura
Marijan, Davor. Domovinski rat. Zagreb: Despot infinitus, 2016.

Internet
Mario Marotti: “Dok su u ‘Krajini’ na TV-u gledali hrvatske zapovjednike na otvaranju Festivala djeteta, oslobađanje Miljevaca već je počelo”, Šibenski portal, pristup ostvaren 22. lipnja 2021., https://sibenskiportal.rtl.hr/2017/06/21/dok-su-u-krajini-na-tv-u-gledali-hrvatske-zapovjednike-na-otvaranju-festivala-djeteta-oslobadanje-miljevaca-vec-je-pocelo
Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća: “23 godine od sjajne pobjede Hrvatske vojske kojom su Domovini vraćeni Miljevci”, pristup ostvaren 20. lipnja 2019., http://www.hkv.hr/vijesti/domovinski-rat/20623-prije-23-godine-hrvatska-vojska-za-24-sata-oslobodila-miljevce.html

Televizija
Miljevački plato – TV Kalendar. Hrvatska radiotelevizija. autor Tomislav Šulj, urednik Vladimir Brnardić, 21. lipnja 2014.

Podijeli članak

Komentari su zatvoreni.