Zaostala mina uzela mu je brata i suprugu, preživio je pukom srećom – tragedija obitelji Pievac u Brođanima

Selo Brođani na desnoj obali Kupe, 13 kilometara nizvodno od Karlovca, našlo se 1991. godine u ratnom vihoru. Iako su u selu većina bili Hrvati, ono se nalazilo u nepovoljnom položaju. U neposrednoj blizini bila je velika vojarna Jugoslavenske narodne armije u Kamenskom, a pobunjeni Srbi prijetili su iz susjednih sela – Popović Brda i Gornje Trebinje. Tako je selo u listopadu 1991. godine okupirano, a njegovi stanovnici spas su tražili bježeći preko Kupe. Ta rijeka ostala je linija razgraničenja sve do operacije „Oluja“ kada je Brođane oslobodila Hrvatska vojska.

Tako se već u kolovozu 1995.u selo vratila prognana obitelj Pievac. Ipak u porušenom i popljačkanom selu prepunom minski sumnjivih područja nije se moglo živjeti. Pievci, privremeno smješteni u Karlovcu, polako su počeli obnavljati svoju djedovinu i obrađivati zemlju. Nažalost, pri jednom čišćenju terena na obali Kupe od mine je na današnji dan 1996. godine na mjestu smrtno stradao hrvatski branitelj Stjepan Pievac. Teško je ranjena njegova šogorica Marica i njegov brat Juraj koji se mnogo godina kasnije prisjetio stradanja.

Dan – dva prije toga je bilo nekakvo nevrijeme grdo, polomilo sve grane. A obala je bila sva zarasla, drveće posvuda, katastrofa. Vrbe, topole, raslinje. Bio je tu jedan uski puteljak, ništa još nije bilo očišćeno pa smo to krenuli raskrčiti brat, žena i ja. I sad, kako sam ja odsjekao jednu granu. (…) Grana je pala, a mina je bila vezana, ona je bila antenska. Antene je imala svoje, ali vi unutra u žbunju niste vidjeli ništa… skače u zrak i onda kosi sve oko sebe. Meni je bila u svoj nesreći sreća ta što sam ja kad sam rezal’ granu, ja sam se sagnul’ dole. I dobio sam samo po desnoj strani.

Juraj Pievac

Protupješačka Rasprskavajuća Odskočna Mina bila je kobna za njegovog brata Stjepana.

Grana je aktivirala minu, mina eksplodirala i tada nas je sve troje pokosilo. Brat je bio na mjestu mrtav. A ja sam imao frakturu desne potkoljenice i desne podlaktice, ne mogu s rukom raditi. Supruga je dobila pod lijevu lopaticu, plećku, sve po leđima. Kćer mi je bila deset metara dalje. A nas troje smo bili u krugu od pet metara od mine. To su ovdje na Kupi sve mine od bivše JNA, nagazne, odskočne, tenkovske, milijun vrsta.

Juraj Pievac

Nažalost Marica Pievac, 5. srpnja 1996. godine preminula je u karlovačkoj bolnici od posljedica s čega se s tugom prisjetio njezin suprug Juraj.

Dobila je plućnu emboliju, ugrušak. Bilo smo zajedno u apartmanu na Švarči u bolnici tih mjesec dana. Trebala je doma i navečer samo pala u komu i u trenutku je bila gotova.

Juraj Pievac

Brođani su danas potpuno razminirani, a u posljednje vrijeme postali su i turistička atrakcija zbog Žitne lađe koja vozi turiste prekrasnom Kupom. Svega nekoliko desetaka metara od njezina pristaništa, na tragediju obitelji Pievac, podsjeća spomen obilježje na mjestu njihova stradanja podignuto od strane njihovih sumještana.

Izvori
Literatura
Monografija Hrvatska dvadeset godina poslije – žrtve mina. Zagreb: Udruga za promicanje istih mogućnosti, 2011.

Podijeli članak