“Kada sam primio stijeg od predsjednika srce mi je bilo kao Sljeme” – postrojavanje Zbora narodne garde u Zagrebu

Svečano prisežem, da ću vjerno i časno izvršavati dužnosti koje se od mene, pripadnika hrvatske narodne garde zahtijevaju  i da ću se savjesno i odgovorno pokoravati svim službenim naredbama i zapovijedima. Prisežem da ću, i uz žrtvu vlastitog života štititi i braniti svoju domovinu Hrvatsku, njen suverenitet, teritorijalnu cjelovitost i sve njene državljane.

Ovim riječima na današnji dan, 28. svibnja 1991. godine, na stadionu Nogometnog kluba „Zagreb“ prisegnulo je 720 hrvatskih gardista. Uz prisegu tog dana na stadionu u Kranjčevićevoj ulici je održan i svečani mimohod prvih postrojbi hrvatske vojske, tada još pod nazivom Zbor narodne garde i u sastavu Ministarstva unutarnjih poslova.

Neven Martić čita svečanu prisegu

Tečajem Prvi hrvatski redarstvenik u kolovozu 1990. godine započelo je stvaranje prvih obrambenih postrojbi u Republici Hrvatskoj. U okviru MUP-a RH preustrojena je ATJ Lučko, a ustrojen je niz Jedinica za posebne zadatke MUP-a RH. Upravo te postrojbe, najprije na Banovini u jesen 1990. godine, a zatim i u Pakracu i na Plitvicama u ožujku 1991., stale su u obranu ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske.

Ti događaji pokazali su da Hrvatska treba što prije započeti ustrojavanje vojske. Tako je u travnju započelo osnivanje Zbora narodne garde odnosno reorganiziranje snaga MUP-a i preustroj policijskih snaga u vojne. Iako je njihov ustroj započeo i ranije, 15. svibnja 1991. osnovane su 1., 2., 3. i 4. brigada Zbora narodne garde. Oni koji su činili temelj tih budućih gardijskih brigada bili su upravo mladići iz Jedinica za posebne zadatke MUP-a. Oni su 28. svibnja odabrani da Hrvatskoj, svijetu, a osobito neprijateljima pokažu kako Hrvatska ima snage za vlastitu obranu.

Neven Martić, Josip Lucić, Božo Budimir i Martin Špegelj vrše posljednje pripreme za smotru

Tog dana, tri minute do 18 sati na stadion su ušli sinjski alkari te zauzeli mjesto pred svečanom binom. Odmah potom uslijedio je ulazak hrvatskog državnog vrha predvođenog hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. Odmah potom, predvođeni Jozom Miličevićem, ulaze pripadnici Predsjedničke počasne garde. Uslijedio je ulazak Združenog odreda MUP-a na čelu sa Slavkom Butorcem, da bi pod taktovima koračnice na stadion ušlo devet odreda novoosnovanog Zbora narodne garde.

Pred državnim vrhom tog su se dana postrojili odredi pješaštva, policije, mornarice, zatim plave beretke, diverzanti i pripadnici protuoklopnih i zračnih snaga Republike Hrvatske. U Zagrebu su tog dana položili prisegu mladići iz svih krajeva Hrvatske, kao i mnogi iz Bosne i Hercegovine.

Poslije svečane prisege domovini predsjednik Tuđman predao je zastave zapovjednicima postrojenih brigada. U ime Predstavničkog odreda ZNG-a u maskirnoj odori, koju su činili pripadnici “Tigrova” iz Rakitja”, zastavu je preuzeo Zdravko Andabak.

Moje srce tada je bilo veliko kao Sljeme. Odradio sam prvi dio posla. Doveo sam momke pred predsjednika i sada sam morao preuzeti stijeg iz ruku predsjednika. Kako smo mi njega i ranije susretali, jer smo ga čuvali, znali smo se pozdraviti, ali ovaj pozdrav i preuzimanje stijega za mene je bilo čast, ponos i zadovoljstvo. To što smo dali prisegu, nismo iznevjerili. Dok sam živ neću zaboravit to rukovanje, čvrsto rukovanje, gdje mi je predsjednik predao zastavu. Ponosno sam je podignuo i došao ispred svojeg ešalona. Tamo sam zatekao svoje pripadnike s jednim ozarenim licem i spremnosti na sve što nas je čekalo kasnije. Ta zastava danas se nalazi u Spomen sobi poginulim “Tigrovima” u Petrinji.

Zdravko Andabak, zapovjednik Predstavničkog odreda ZNG-a u maskirnoj odori na smotri ZNG-a
Zdravko Andabak prima stijeg iz ruku predsjednika Tuđmana

Na koncu svečanosti predsjednik Tuđman gardiste nije poslao u rat već im je dao zadaću čuvara mira.

Nijedan narod nije izborio slobodu bez žrtava. I mi smo ih već na žalost dali. Jesmo za mir i demokraciju bez žrtava, ali znamo da ćete svi vi, i narod, ustati kao jedan ako bi našu slobodu trebalo braniti. Vi ste začetak buduće hrvatske vojske. Nećemo se naoružavati radi osvajanja tuđih teritorija, ali imat ćemo onoliko koliko nam je potrebno za slobodu Hrvatske i hrvatskog naroda u cjelini.

dr. Franjo Tuđman, 28. svibnja 1991.

U spomen na događaj koji se na današnji dan 1991. dogodio na stadionu u Kranjčevićevoj svake se godine 28. svibnja obilježava kao Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan hrvatske kopnene vojske.

Podijeli članak