Helikopterskim desantom JNA odgovorila Hrvatima koji su stali pred tenkove – treći dan blokade kolone JNA u Pologu

Na današnji dan, 9. svibnja 1991. godine, blokada u kojoj su Hrvati držali kolonu JNA između Mostara i Širokog Brijega, doživjela je vrhunac. Prvog dana građani zapadne Hercegovine spontano su se okupili te tijelima i vozilima zaustavili JNA na putu do Hrvatske. Drugog dana napetost je porasla, a cijeli je svijet pratio dramu u hercegovačkom selu Polog za koju se nije naziralo rješenje.

Trećeg dana blokade tenkova u Pologu vozila JNA pale se spremna za pokret, a pred njih staju hrvatski policajci iz Širokog Brijega s automatskim puškama, spremni dati vlastite živote da obrane svoj narod. Tenkovi se ipak nisu pokrenuli, a JNA je izvršila desant helikopterima na četiri lokacije te je ustvari „blokirala blokadu“, odnosno put prema Širokom.

Velika psihoza osjećala se kod mladih ročnika JNA koji su u strahu i nevjerici gledali što se događa, a u posebnoj su se situaciji našli hrvatski ročnici u JNA, koji su stajali u koloni cijevima okrenuti prema svome narodu. Među njima se našao i hrvatski glumac Leon Lučev koji se dokumentarnom u filmu 3 dana prisjetio kako Hrvatima nije dana bojeva municija. Na to je on upitao svog nadređenog zašto je to tako, da bi mu on mrtav hladan odgovorio kako može uzeti dasku kad prođe prvi val te udarati po onima koji ostanu ranjeni.

U tako napetoj situaciji, na rubu oružanog sukoba, pred hercegovački narod dolazi predsjednik predsjedništva Republike BiH Alija Izetbegović. Masa ga je oduševljeno dočekala povicima „Alija! Alija!“, a on ih je uvjeravao kako vojska ima samo namjeru izvršavanja vojne vježbe te da je narod postigao što je htio i pokazao kako vojska ne smije s narodom kako hoće.

Ipak, ni njemu u konačnici ne uspijeva „omekšati“ narod koji zahtijeva da se prvo povuku desantne jedinice te da će nakon toga vojna kolona biti propuštena. Izetbegović pristaje na to te odlazi na trosatne pregovore s vojnim licima koji nikako ne pristaju na takvo rješenje. On zatim ponovno dolazi pred narod i izvještava ih o tvrdoglavosti vojnog vrha te im garantira kako će vojska samo proći prema Kupresu bez ikakvih incidenata. Svoj govor završio je idućim riječima:

Ako budemo prevareni, to može biti samo jednom! Samo jednom i nikad više!

Kako je Izetbegović krenuo prema masi, ona se počela razmicati te je dan znak da se propuste tenkovi. Do ponovnog zastoja došlo je opet u samom Širokom Brijegu, gdje ključnu ulogu odigrava pokojni gvardijan franjevačkog samostana u Širokom Brijegu fra Mladen Hrkać.

Fra Mladen Hrkać

Fra Mladen je čitavo vrijeme kroz prethodne dane bio s narodom i prolazio kroz iste stvari kao i oni. Kao jedan od njih te kao iznimna osoba kojoj je narod jedinoj vjerovao, obratio se okupljenima te ih zamolio da propuste JNA i srdačno ju pozdrave, ne nju kao vojnu silu, već mladiće za koje strepe njihove majke. Narod ga je poslušao i vojska je ispraćena prema Kupresu na nevjerojatan način – mahanjem i svijećama kao porukom mira i nade kako JNA više nikada neće kročiti u Široki Brijeg. Tenkovska kolona produžila je prema Kupresu na tobožnju vojnu vježbu.

Naslovna fotografija – autor Matko Biljak

Podijeli članak