Ovo su specijalci koji su herojski obranili Dubrovnik – osnovana Specijalna jedinica policije “Grof”

Na današnji dan, 5. svibnja 1991. godine, osnovana je Specijalna jedinica policije “Grof” PU Dubrovnik.

Početaka se u knjizi Zagonetka pobjede prisjetio prvi zapovjednik jedinice Mladen Gojun:

U ožujku 1991. tadašnji načelnik dubrovačke policije, Branko Puziljević, mi je povjerio osnivanje Specijalne jedinice policije. U dva navrata sam bio u ATJ Lučko s budućim generalima Markačem, Lucićem i ostalim kolegama, gdje smo dogovarali način ustroja, što i kako treba učiniti, a sa zamjenikom Ilom Topuzovićem smo odlazili po oružje i opremu. Uglavnom, samo formiranje jedinice je završeno 5. svibnja 1991. godine i negdje u večernjim satima, mislim da je bilo oko 23, smo krenuli u bazu u Plat, odmaralište “Hidroelektrane Dubrovnik”. Imali smo pješačko naoružanje i dio ostale opreme koje je potrebno i krenula je ubrzana obuka, više na temelju, odnosno s ciljem borbe protiv terorizma i upada diverzanata, ne očekujući da će doći do rata.

Plat, kolovoz 1991.

Već u svibnju ’91. Jedinica, koja se popunjavala dragovoljcima, počela je držati položaje na Brgatu prema Ivanici odnosno granici s Bosnom i Hercegovinom.

Prvi zapovjednik nam je bio Mladen Gojun kojeg je nakon mjesec dana zamijenio Ile Topuzović koji se prometnuo u vođu i koji nam je davao samopouzdanje i svu energiju ulagao u to da nas što bolje obuči. Mi smo uglavnom bili prohrvatski nastrojeni mladići koji smo se najprije okupili iz redova djelatne policije i tečaja Prvi hrvatski redarstvenik, a s vremenom su nam se priključili i mnogi fizički spremni mladići, sportaši koji su podigli postrojbu na jedan viši nivo.

Hasib Alibegović Ale, pripadnik SJP “Grof”

U srpnju i kolovozu uz ubrzanu obuku SJP “Grof” uspješno je izvršavala i vojno-policijske zadaće koje su bile postavljene pred nju. Uglavnom se radilo o zadaćama osiguranja važnijih osoba koje su dolazile u Dubrovnik te osiguranju granica prema Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Upravo su na granici s Crnom Gorom u rujnu započele prve čarke. Tog mjeseca Jedinica je sudjelovala u akcijama zauzimanja objekata JNA na tom području – obavještajnog centra Ruta na Pelješcu, vojnog kompleksa na Orebiću i vojarne Žrnovo na Korčuli.

Na Srđu 1991.

Kada je 1. listopada 1991. počeo opći napad na Dubrovnik počeli su za nas dani pakla iz vedra neba. Po našoj bazi počeli su tuči iz BiH, ali i s ratnih brodova. Mislili su da smo gotovi kroz 3-5 dana. Našli smo se u složenoj situaciji gdje smo napadnuti s kopna, s mora i iz zraka. Našli smo se u situaciji gdje smo malo po malo gubili teren i kupovali vrijeme nadajući se da će međunarodni faktori utjecati na to da se prestane s napadima na Dubrovnik. Međutim svijet je pustio da to prođe, a mi smo krivci što je svijet kad-tad morao reći “Dosta je!”.

Hasib Alibegović Ale, pripadnik SJP “Grof”

U tom razdoblju Jedinica se prometnula u postrojbu koja je išla gdje je bilo najteže. Komolac, Brgat, Bosanka, Strinčjera, Srđ… krizna su žarišta na kojima je Jedinica uspješno branila grad Dubrovnik. Osim toga, dio jedinice sudjelovao je u borbama kod Bistrine nedaleko Stona. U presudnim bitkama tijekom studenog i prosinca 1991. SJP “Grof” odigrala je u nekoliko navrata ključnu ulogu u obrani Dubrovnika uz nemalu žrtvu.

Heroji obrane Srđa 1991.

Tijekom proljeća i ljeta 1992. SJP “Grof” sudjeluje u operacijama deblokade Dubrovnika oslobađajući Komolac, Mokošicu, Zaton i Orašac. Pri akciji oslobađanja Golubova kamena krajem svibnja 1992. došlo je do žestokog okršaja s neprijateljem. Jedinica mu je nanijela velike gubitke u ljudstvu i tehnici, ali i sama je imala mnogo ranjenih. Jedan od ranjenih pripadnika bio je Hasib Alibegović Ale, pomoćnik zapovjednika Jedinice, danas 100% Hrvatski ratni vojni invalid iz Domovinskog rata.

Obuka na Mljetu

Tijekom 1992. godine Jedinica prvi put napušta matičnu Policijsku upravu te otišla na Papuk gdje sudjeluje u akciji “Trokut”, a zatim i na Velebit gdje je zajedno s ostalim specijalnim jedinicama policije držala položaje u sklopu operacije “Poskok-1” i “Poskok-2”. Ondje njezini pripadnici sudjeluju i u operacijama “Maslenica” te “Medački džep”, a na Velebitu su dočekali i operaciju “Oluja” u kojoj su sudjelovali u oslobađanju Like.

Na Velebitu

U temelje Republike Hrvatske život je ugradilo deset pripadnika Specijalne jedinice policije “Grof”, a uspomenu na njih i Domovinski rat danas čuvaju njihovi suborci okupljeni u Udrugu Specijalne jedinice policije Grof Dubrovnik.

Naslovna fotografija – Robert Curić i Mario Papac, pripadnici SJP “Grof”, u rijetkim trenucima predaha tijekom jeseni 1991. (autor fotografije Milo Kovač/Slobodna Dalmacija)

Izvori
Literatura
Pezo, Oliver. Zagonetka pobjede : velikosrpska agresija na Dubrovnik 1991. godine. Dubrovnik: ArtFORMAT; Zagreb: Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, 2015.
Monografija Specijalna policija u Domovinskom ratu 1990.-1996. Zagreb: Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata, 2017.

Internet
Borna Marinić: “Hasib Alibegović Ale “Glavni faktor obrane Dubrovnika bili su srce i ludost””, Braniteljski.hr, pristup ostvaren 4. svibnja 2021., https://braniteljski.hr/hasib-alibegovic-ale-glavni-faktor-obrane-dubrovnika-bili-su-srce-i-ludost/

Podijeli članak