Ova jedinica dala je Tigrove, Gromove i Kune – osnovan Nastavni centar MUP-a “Vinica”

U Vinici nedaleko Varaždina smjestio se dvorac Rupčić. Točnijeg naziva Kurija Köröskeny-Rupčić sagrađen je u prijelazu sa 17. na 18. stoljeće te je više puta dograđivan. U njegovoj bogatoj i zanimljivoj povijesti izdvaja se i jedan datum vezan uz Domovinski rat. U njemu je naime 8. travnja 1991. osnovan Nastavni centar Ministarstva unutarnjih poslova „Vinica“.

Nastavni centar bio je namijenjen za obuku pričuvnih pripadnika policije s područja današnjih županija Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske te dijelom iz Zagrebačke županije. Zapovjednik Nastavnog centra Ministarstva unutarnjih poslova “Vinica” bio je Zdravko Kuzelj koji je ranije formirao i vodio ilegalni vojni odred sastavljen od zagorskih dragovoljaca – „Grebengrad“, a kasnije 5. bataljun 1. “A” brigade ZNG-a.

Obuka u Nastavnom centru bila je intenzivna, a policajci koji su je polazili izuzetno motivirani. Među njima je bio i Ivica Šafarić – Ninja koji se u podcastu Gdje si bio ’91? prisjetio tog razdoblja:

Ja sam u Vinicu došao iz Policijske stanice Đurđevac. Stiglo nas je ondje stotinjak te smo po dolasku zadužili maskirne uniforme. Neprijatelj je znao da smo se ondje okupili, oblijetao je neki helikopter iznad nas, ali nije bilo borbenih djelovanja. Obuka je trajala otprilike mjesec dana, a koliko sam želio to sve govori najbolje činjenica da sam nakon 50 kilometara vježbe hodnje, kada smo se vratili u bazu, ja otišao još 20 kilometara otrčati. Htio sam biti u punoj snazi ako zatreba, a nažalost pokazalo se da je zatrebalo. Vrijeme u Vinici bilo je kratko, ali jako lijepo. U međuvremenu dobili smo naziv Jedinica za posebne namjene na što smo bili osobito ponosni te smo se zaputili na prvi teren, a to je bio Erdut na samom istoku Hrvatske. Nama je, ja mislim, rečeno da idemo za Knin, no nakon 20-ak kilometara vožnje pratila su nad dva auta, Mercedesa beogradskih tablica. Smjestili su nas u neku školu, prespavali smo i ujutro su nam rekli da idemo za Erdut.

Jedinica iz Vinice bila je smještena u Erdutu na zadaćama osiguranja vitalnih objekata i osiguravanju javnog reda i mira na području Erduta, Dalja, Aljmaša i Sarvaša. Jedinica je ondje bila i 2. svibnja 1991. kada je u obližnjem Borovu Selu ubijeno 12 hrvatskih redarstvenika.

Ja sam taman dobio smjenu na punktu kod kule u Erdutu na Dunavu i došao sam u bazu. Tada je došao poziv da treba pomoći policajcima u Borovu Selu. Brzo smo popunili dva autobusa našim ljudima i krenuli prema Borovu. Nažalost ispred sela pripucali su na nas, a mi smo se raštrkali po pšenici. U selo nismo mogli ući jer nam se prepriječila JNA, a iza nje su djelovali srpski dragovoljci. JNA nismo smjeli napasti, ona tada nije djelovala prema nama, ali je naoružanje usmjerila prema nama. Bio je to naš prvi vatreni okršaj, imali smo 2-3 ranjena i morali smo se povući u bazu u Erdut. Taj dan za mene je počeo rat.

Ivica Šafarić – Ninja

Polaznici Nastavnog centra Ministarstva unutarnjih poslova „Vinica“ uskoro su postali temelj novoustrojenih A brigada Zbora narodne garde. U samoj Vinici smješten je 5. bataljun 1. A brigade „Tigrovi“, a taj bataljun odnosno bojna u prosincu 1992. bio je temelj novoosnovane 7. gardijske brigade. Danas je dvorac Rupčić napušten te ga se može pronaći u oglasnicima gdje se nudi po cijeni od 800 tisuća eura.

Spomen ploča pred dvorcem
Cijeli podcast s Ivicom Šafarićem – Ninjom

Naslovna fotografija – Ivica Šafarić – Ninja (desno) u 2. A brigadi ZNG-a

Izvori
Literatura
Dragović, Ratko. Deset godina poslije – svjedočanstvo iz Domovinskog rata. Zagreb: Strijelac, 2001.
Peškan, Ivana; Pascuttini Juraga, Vesna. “Baština viničkog kraja kroz stoljeća”. Peristil, Zagreb, 54/2011, str. 111.- 118.
Monografija 1. gardijska brigada Hrvatske vojske Tigrovi, Zagreb: Znanje, 2015.

YouTube
Podcast Gdje si bio ’91?, gost Ivica Šafarić – Ninja, https://www.youtube.com/watch?v=97eE0wFLJV8

Podijeli članak