Zaboravljena bitka Domovinskog rata između Sunje i Siska – Akcija „Brđani ’91“.

Na današnji dan, 22. kolovoza 1991. godine, hrvatske su snage pokrenule prvu veću napadajnu akciju na sisačkom ratištu. Cilj akcije poznat pod nazivom „Brđani ’91.“ bio je deblokirati cestu između Komareva i Sunje. Naime do Sunje se tada moglo jedino skelom preko Save.

Akciju su predvodili pripadnici 2. bojne 2. A brigade Zbora narodne garde, uz pomoć dragovoljaca iz 57. Samostalnog bataljuna te pripadnika MUP-a Republike Hrvatske. U žestokoj borbi kod Brđani Ceste poginulo je pet hrvatskih gardistaIvica Hrnčević, Ivan Devčić, Osman Muratagić, Žan Marot i Alen Glavan, a 17 ih je ranjeno. Zbog nadmoći neprijatelja u ljudstvu i tehnici komunikacija na koncu nije deblokirana.

Mi smo trebali ovladati komunikacijom Sisak-Sunja. U tijeku noći krenuli smo iz Komareva obilaznim pravcem preko Madžara, Letovanaca, Čakala, Trnjana da bismo izašli na cestu Brđani Kosa. Na neprijateljsko područje ulazili smo bočno i sve što je bilo pred nama prošli smo bez ljudskih gubitaka, imali smo dvojicu ranjenih. Izlaskom na cestu trebalo nas je dočekati pojačanje, međutim kako nikoga nije bilo, desetak minuta kasnije izdata je zapovijed za pokret prema Sunji. Na toj ravnici bilo je jedno uporište ispred nas na otprilike 200-300 metara koje smo uništili. Međutim, neprijatelj je zauzeo mjesto na pruzi s našeg lijevog boka i otvorio pješačku vatru. Od nas 86 ili 87, sedamnaestorica ‘Gromova’ je ranjeno, trojica teško, a dvojica su odmah smrtno stradala. Bila je to teška borba, pucalo se na sve strane, ali pružali smo dobar otpor. Zahvaljujući dragom Bogu koji je spustio jutarnju sumaglicu uspjeli smo se izvući jer smo bili izloženi neprijateljskoj paljbi na otvorenoj cesti.

Davor Smuđ, jedan od zapovjednika u 2. bojni 2. A brigade ZNG-a

O žestini borbi možda najbolje govori jedno od izvješća „Glavnog štaba oružanih snaga SAO Krajine“:

Jučer oko 3,40 sati ustaše počele s napadnim dejstvima iz pravca Siska prema Sunji. Prošli su kroz sela Mađari, Trnjanić i Kinjačka, te došli iza leđa našim položajima. Cijeli dan su se vodile borbe i prema informacijama u 15,40 časova zaustavljeno napredovanje MUP-a u s. Brđani. Uništena su im 2 transportera. Po neprovjerenim informacijama na našoj strani ima 12 mrtvih i 16 teže ranjenih.

Istog dana u zasjedu su upali pripadnici 3. bojne 2. A brigade ZNG. Dogodilo se to kod Gornjeg Taborišta u šumi Pokule na cesti između Gornjeg Viduševca i Pokupskog. Smrtno je stradao 30-godišnji dragovoljac Damir Pintar iz Karlovca, dok su dvojica njegovih suboraca ranjeni. Iza sebe Pintar je ostavio suprugu i dvoje djece.

Damir Pintar

Naslovna fotografija – Hrvatski vojnici u ophodnji, Sisak, rujan 1991. (autor fotografije Boris Savić)

Izvori
Literatura
Rupić, Mate, ur. Republika Hrvatska i Domovinski rat 1990.-1995. Dokumenti – Oružana pobuna Srba u Hrvatskoj i agresija oružanih snaga SFRJ i srpskih paravojnih postrojbi na Republiku Hrvatsku (1990.-1991.), knj. 1. Zagreb: Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, 2007.
Monografija 2. gardijska brigada Hrvatske vojske Gromovi. Zagreb : Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, Glavni stožer Oružanih snaga RH, 2011.

Internet
Mateja Feljan: “28. godišnjica akcije “Brđani” u sunjskom naselju Brđani Cesta”, Radio Banovina, accessed on August 16, 2020., https://www.radio-banovina.hr/28-godisnjica-akcije-brdani-u-sunjskom-naselju-brdani-cesta/

Dio ovog članka objavljen je u sklopu emisije Domoljubne minute Hrvatskog katoličkog radija

Autor

Podijeli članak