„Ne znaju za promašaj!“ – prvo pokazno gađanje HV-a u selu Granice kod Našica

Prekaljeni borci 132. našičko-orahovačke brigade HV, koji su se osposobljavali isključivo u ratnim okršajima, svoje su umijeće pokazali na obroncima Krndije s ciljem da još bolje ovladaju tehnikom kojom raspolažu.

Novi Vjesnik, dnevnik za demokratsku Hrvatsku 21.6.1992.

Na današnji dan 1992. godine, u selu Granicama kod Našica, izvedena je pokazna vojna vježba s bojnim ciljanjem, u kojoj je prikazana vatrena moć 132.brigade.

Detalj s vojne vježbe

U prvoj polovici 1992. godine, dolazi do stabilizacije obrambenih položaja hrvatskih snaga na istoku Hrvatske. Značajan broj pričuvnika u postrojbama zamjenjuju novi mobilizirani vojnici te se pokreću novi ciklusi pojedinačne i skupne obuke. U to vrijeme, dok je čvrsto držala obrambene položaje južno od Osijeka i nadzirala područje dubine 60 kilometara prema Papuku, 132. brigada u svom je sastavu imala četiri pješačke bojne, manevarski potpuno autonomne, topništvo za potporu pješaštva i protuoklopnu borbu, oklopnu postrojbu, postrojbu PZO (protuzračna obrana) i sve potporne rodovske i specijalne postrojbe.

Pripadnici 132. brigade

Na tom tragu, početkom proljeća 1992. godine, a za potrebe obuke brigade, ustrojava se privremeni poligon u širem području sela Granice, u blizini Našica, na kojem se istodobno mogla provoditi taktička obuka postrojbi do razine pješačke satnije. U sastavu poligona izrađeno je i strelište za pješačko naoružanje te je u više navrata korišteno i za bojna ciljanja tromblonom i PO (protuoklopnim) sredstvima u sastavu pješačkih postrojbi.

Sve to stvorilo je dobre temelje donošenju prijedloga zapovjednika 132. brigade zapovjedniku OZ Osijek, da se na privremenom vojnom poligonu u Granicama izvede pokazna vojna vježba s bojnim ciljanjem, u kojoj bi se prikazala vatrena moć 132. brigade.

Pripadnici 132. brigade nakon provedbe vježbe

Cilj te vježbe bio je prikazati visoku razinu obučenosti pojedinaca, posada i postrojbi brigade u pojedinačnom i skupnom rješavanju vatrenih zadaća tijekom borbe te poslati nedvosmislenu poruku široj javnosti, da su postrojbe Hrvatske vojske nezaustavljivo ušle u proces obuke koji izdiže stupanj njihove spremnosti do potrebnog za konačno oslobođenje zemlje, što se u oslobodilačkim operacijama, koje su slijedile, i potvrdilo.

Pokaznoj vojnoj vježbi u Granicama nazočili su predstavnici MORH-a, Glavnog stožera OSRH, Zapovjedništva OZ Osijek te velik broj zapovjednika brigada HV iz istočne Hrvatske.

Predstavnici MORH-a, Glavnog stožera OSRH i Zapovjedništva OZ Osijek

Toga 14. lipnja 1992. godine, na poligonu u Granicama, provedeno je bojno ciljanje trenutnim i kumulativnim tromblonom, ručnim protuoklopnim bacačima i bacačima raketa, puškostrojnicama i teškim strojnicama, PZO topom 20/3, minobacačima 60, 82 i 120 mm, PO raketom; „maljutka“ s BOV-a, vodom PO topova 76 mm „ZIS“ te vodom tenkova T-55. Važno je naglasiti, kako je upravo u tim ratnim vremenima vježba provedena u cijelosti prema planu, bez povreda i nesretnih slučajeva i bez uništavanja imovine.

Bila je to prva pokazna vojna vježba jedne brigade Hrvatske vojske, s bojnim ciljanjem borbenih sredstava i postrojbi ovakvog opsega. Uspješnom provedbom te vojne vježbe s bojnim ciljanjem u cijelosti ispunjeni su zacrtani ciljevi, što se sveukupno pozitivno odrazilo na moral hrvatskih vojnika i građana širom Slavonije.

Naslovna fotografija – Protuoklopno djelovanje na vježbi u Granicama (autor Goran Pichler)

Izvori
Periodika
Mirko Sajler: “Ne znaju za promašaj”, Novi vjesnik (Zagreb), 21. lipnja 1992., 1.

Arhiva
Pismohrana 132. brigade Hrvatske vojske

Podijeli članak