Po dobrom duhu Velebita zove se jedna od najdubljih jama na svijetu – ubijen heroj Ozren Lukić Luka

Na današnji dan, 14. srpnja 1992. godine, na Velebitu je poginuo heroj Domovinskog rata Ozren Lukić – Luka.

Ozren Lukić rođen je 24. veljače 1965. godine u Zagrebu u kojem je završio osnovnu i srednju školu. Kao sin jedinca odrastao je u obitelji Milana i Mire. Već u djetinjstvu zaljubio se u speleologiju, odnosno istraživanje spilja i jama. Prvi susret s vječnom tamom zemljine utrobe najbolje oslikava bilješka iz njegovog dnevnika nakon posjeta spilji Veternici:

Našao sam najljepše mjesto na svijetu.

S 14 godina učlanio se u Hrvatsko planinarsko društvo „Željezničar“, odnosno njegov speleološki odsjek. Pet godina kasnije, 1984. položio je ispit i stekao zvanje Speleologa, a iste je godine upisao je studij geologije pri Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na kojem je diplomirao 1990. godine.

Od 1983. radio je kao vanjski suradnik Instituta za geološka istraživanja, a od 1988. i na Hrvatskom prirodoslovnom muzeju. Sudjelovao je u brojnim speleološkim istraživanjima u Hrvatskoj i svijetu te se prometnuo u jednog od najboljih hrvatskih speleologa. Osim toga, bio je speleoronilac i član Gorske službe spašavanja.

Sva svoja znanja i iskustva, Ozren Lukić je neumorno prenosio na mlađe članove speleološke organizacije sudjelujući u radu mnogobrojnih speleoloških škola, tečajeva i seminara te organizirajući predavanja iz speleologije. Neke od najznačajnijih crta njegove osobnosti bile su izuzetna upornost i marljivost, a upravo zahvaljujući tome, početkom 1991. primljen je na rad u Institutu za geološka istraživanja. Počeo se pripremati i za postdiplomski studij, no svi planovi prekinuti su izbijanjem Domovinskog rata.

U ljeto 1991. u Zagrebu se oko poznatog hrvatskog alpinista Jerka Kirigina počela okupljati skupina entuzijasta – planinara, alpinista i speleologa koji su gledali na koji bi način stečena znanja i iskustva najbolje upotrijebili u obrani od velikosrpske agresije. Odlučili su se organizirati i otići pomoći obranu Velebita koji se našao na prvoj crti bojišnice.

Smjena skupina Planinske satnije Velebit, Ozren Lukić vodi transportnu kolonu s Ivinih vodica, ožujak 1992.

U sastav Planinske satnije Velebit pristupio je niz dragovoljaca među kojima i mladi Ozren Lukić. Osim znanja istaknuo se i karakteristikama vođe te je postavljen za zapovjednika jedne borbene skupine – desetine. S njom početkom prosinca odlazi prvi put na Velebit, na područje Buljme. Ta je skupina sastavljena od speleologa uskoro pronašla spilju koja je poslužila kao trajan smještaj pripadnicima PS „Velebit“ koji su držali položaje na tom dijelu planine.

Kada je došla zima pobunjeni Srbi nisu pokušavali napasti hrvatske položaje na Velebitu, no dolaskom toplijih mjeseci sve su se češće iz okupiranih krajeva Like ubacivali na teritorij pod hrvatskom kontrolom. Pri jednom takvom ubacivanju u srpnju 1992. u blizini Malovanskog jezera ubili su Ozrena Lukića – Luku.

Spomen ploča na mjestu Lukine pogibije

Najdublja jama u Hrvatskoj i jedna od dvadeset najdubljih jama na svijetu naziva se Lukina jama, upravo po heroju Domovinskog rata Ozrenu Lukiću – Luki.

Jamu su Lukinom okrstili sami speleolozi slutili smo da smo na putu iznimna otkrića. Odlučili smo je imenovati po Luki Ozrenu Lukiću, iznimnom prijatelju koji je, osim toga, bio jedan od najnadarenijih hrvatskih špiljara. Kako bi tek on u “svojoj” jami uživao! Poput pravoga znanstvenika i pustolova prošetao bi njome uzduž i poprijeko – polako i to nekoliko puta… da prošlo ljeto nije poginuo od četničke ruke…

Večernji list, 24. srpnja 1993.
Tijelo suborca i prijatelja Ozrena Lukića pripadnici Planinske satnije Velebit spustili su kanjonom Paklenice

Iza sebe Ozren Lukić ostavio je suprugu Sanju te šestogodišnju kćer Enu. Pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj. Posmrtno je promaknut u čin satnika.

Sprovod Ozrena Lukića Luke

Naslovna fotografija – Ozren Lukić na speleološkom istraživanju (autor: Mladen Kuhta)

Izvori
Literatura
Šaravanja, Vjekoslav. 10.000 djece bez roditelja u Domovinskom ratu. Slavonski Brod: Obiteljski centar župe Duha Svetoga, 2001.
Šulj, Tomislav. Planinska satnija Velebit. Zagreb: Despot infinitus, 2018.
Turić, Gordana. U viteza krunica (knjiga I). Zagreb: Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata grada Zagreba, 2008.
Branko Jalžić et al., Jamski sustav Lukina jama – Trojama, Zagreb: Hrvatski planinarski savez, 2007.
Mladen Kuhta, “In Memoriam – Ozren Lukić (1965 – 1992)”, Geologia Croatica, Vol. 45 No. 1 (1992), 185-186.
Svjetlan Hudec Lima, “Ozren Lukić – Luka – Priča o prijateljstvu i speleologiji”, Speleolog vol. 65 (2017), 94-95.

Periodika
Vinka Drezga: “Lukina jama – put u središte Velebita. Spust u podzemni Eldorado”. Večernji list (Zagreb), 24. srpnja 1993.

Podijeli članak

Komentari su zatvoreni.