Prikrali su im se za vrijeme ručka i bacili bombe – poginuo heroj Marijan Presnec

Na današnji dan, 20. lipnja 1992. godine, u diverzantskoj akciji srpskih snaga na novljanskom ratištu poginuo je heroj Domovinskog rata Marijan Presnec „Maks“.

Lipanj 1992. na prostoru Kričkog brda protekao je u pripremama hrvatskih snaga za povlačenje s dostignute crte nad kojom je 20. lipnja nadzor trebao preuzeti jordanski bataljun UNPROFOR-a. Srpske snage promijenile su taktiku i umjesto artiljerijskih napada iz Rajića, Rajčića i Roždanika sve češće ubacivale su se u malim grupama prema položajima hrvatskih snaga. Vrebale su priliku koja im je stigla na današnji dan 1992. godine

Koristeći sumaglicu u šumi nakon kiše, izvidnička skupina, najvjerojatnije iz sela Rajčići, prikrala se minskim poljima i onesposobila ih. Zbog načina na koji je to obavljeno vidi se da su u pitanju bili profesionalci. Približili su se položajima hrvatskih snaga i čekali pogodan trenutak za napad. Dočekali su ga kada je na položaj za vrijeme ručka došla cisterna s vodom. Ona im je poslužila kao štit, pa su nesmetano iza nje aktivirali i bacili ručne bombe na šator, a potom i otvorili pješačku vatru na položaje 65. samostalnog bataljuna Ivanić Grad Hrvatske vojske.

Marijan Presnec, rođen 1968. u Kloštar Ivaniću, na mjestu je stradao dok je zapovjednik protuoklopnog voda Zoran Palčić teško ranjen. Lakše su ranjeni Ivan Mance, Goran Kuleš i Josip Ivaković, a Dubravko Brcko doživio je teški šok. Iako ranjeni, Mance i Kuleš otvorili su vatru po neprijatelju i odbili daljnji napad te spasili postrojbu od većih gubitaka. Kasnije se ispostavilo, po krvavim tragovima u minskom polju, da je i neprijateljska skupina imala gubitaka.

Izvori
Literatura
Monografija Otok Ivanić u Domovinskom ratu. Zagreb: Nova knjiga Rast, 2012.

Podijeli članak