Plan Beograda bio je smrviti Hercegovinu – drugi dan blokade kolone JNA u Pologu

Blokada tenkova JNA u malenom hercegovačkom selu Polog između Mostara i Širokog Brijega, kojom su Hrvati spriječili kretanje kolone JNA prema Hrvatskoj, započeta 7. svibnja 1991. nastavila se i na današnji dan.

S novim jutrom, 8. svibnja, Hrvatima na blokadama stiglo je novo ohrabrenje. Po povratku iz Velike Britanije, na zagrebačkom aerodromu kratku je izjavu o ovom događaju dao hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman. Tuđman je tom prilikom narodu poručio: „Već ste pobijedili!“.

S druge strane, o stanju u Pologu raspravljalo se i u Beogradu na sjednici Predsjedništva Jugoslavije. Članovi Predsjedništva nisu mogli postići dogovor oko rješenja krize u Pologu, a na njih je velik pritisak vršio i vojni vrh, koji je htio dobiti sve ovlasti za okončanje blokade. U konačnici general-majoru Milovanu Zorcu, zapovjedniku 4. sarajevskog korpusa JNA, naređeno je da vojska na bilo koji način prođe blokadu.

Na njega je strašan pritisak vršio komandant I. (beogradske) vojne oblasti i kasniji krvnik Vukovara Aleksandar Spirkovski koji je zahtijevao upotrebu artiljerije i avijacije planirajući operaciju u kojoj će „smrviti Hercegovinu“. Ipak general Zorc, po narodnosti Slovenac, zapovjedio je pokret kolone bez upotrebe oružane sile koji nije bilo moguće sprovesti.

Članak Večernjeg lista o događajima u Pologu

Inozemni mediji o događajima u Pologu izvještavali su kao o okidaču za pokretanje građanskog rata u Jugoslaviji, a svijet je obišla dirljiva snimka hercegovačkih žena u molitvi s natpisima „Želimo mir“. Posebno je dirljiv bio trenutak kada su hercegovačke žene, koje su čitavu noć spremale hranu, krenule prema tenkovima s kolačima, uštipcima i sendvičima za vojnike JNA. Kada je jedan od časnika zabrinuto upitao je li hrana otrovana, jedna od žena odgovorila mu je:

Ne brini, ovu hranu ja ne dajem tebi, nego svome sinu koji je u JNA.

Tog 8. svibnja na noge se digao kompletan hrvatski živalj u tom dijelu Jugoslavije, barikade su postavljene od Pologa preko Vinjana Donjih sve do Imotskog. Kako se bližio sumrak, nada u konačno rješenje napete situacije sve je više jenjavala, a Jugoslavenska narodna armija sve više otkrivala svoju nemoć gubeći iz trena u tren vjerodostojnost pridjeva „narodna“ u svojem imenu.

O zbivanjima posljednjeg dana blokade više možete saznati OVDJE.

Podijeli članak