Srpske snage izbačene s Velebita – akcija 164. brigade na Maloj Bobiji

U obrani Velebita značajnu ulogu, pogotovo u prvim mjesecima Domovinskog rata, tijekom 1991. imali su pripadnici Samostalnog bataljuna iz Starigrada iz sastava 112. brigade HV-a. Iz bataljuna se u veljači 1992. godine razvila 164. brigada Hrvatske vojske. Značaj te postrojbe za djelovanja na Velebitu istaknuo je i povjesničar Davor Marijan koji je u knjizi Domovinski rat opisao složenu akciju koju su pripadnici brigade izveli na današnji dan, 4. ožujka 1992. godine:

U veljači 1992. su se hrvatske snage žalile da srpske snage sustavno napadaju njihove ophodnje na prometnici Sveti Rok – Obrovac na području Malog Alana i Tulovih greda, gdje u vrijeme potpisivanja primirja nije bilo srpskih snaga. Stoga je Samostalni bataljun Starigrad 4. ožujka izbacio srpske snage s Velebita u pravcu Svetog Roka i u pravcu Obrovca. Prijavljeno je uništenje srpskih posada na Maloj Bobiji i Plani, desno od prometnice Sveti Rok – Obrovac u visini Malog Alana.

Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske u Raščlambi bojnih djelovanja 1992. godine zadarskog zaleđa zabilježio je više borbenih djelovanja ove postrojbe na velebitskom ratištu, a za ovaj događaj navodi se:

4. ožujka – organiziranom napadnom akcijom snaga 164. brigade napadnuti su položaji neprijatelja na smjerovima Obrovac i Sveti Rok. Neprijatelju su nanijeti gubici u području Mala Bobija u živoj sili i uništen im je jedan VBR u širem području Bobije. Na smjeru Sv. Rok neprijatelju su naneseni gubici u živoj sili i na području Plana. Tijekom dana neprijatelj je iz rajona Tropolje, Jasenica i šireg područja Obrovca djelovao jakom topničkom vatrom po našim snagama.

Izvori
Literatura
Marijan, Davor. Domovinski rat. Zagreb: Despot infinitus, Hrvatski institut za povijest, 2016.
Šulj, Tomislav. Planinska satnija Velebit. Zagreb: Despot infinitus, 2018.

Podijeli članak