Igrali su nogomet u istom klubu, a onda su par dana nakon dolaska na ratište stradali od iste granate – poginuli heroji Damir Rubenčić i Dubravko Smolec

Na današnji dan, 28. prosinca 1991. godine u Gornjoj Subockoj nadomak Lipika poginula su dvojica pripadnika 1. voda 51. samostalne bojne Hrvatske vojske Vrbovec – Damir Rubenčić  i Dubravko Smolec.

Damir Rubenčić rođen je 15. srpnja 1968. godine u Zagrebu. Odrastao je u Vrbovcu uz mlađu sestru Sandru u obitelji Stjepana i Dragice. U tom je gradiću završio osnovnu i srednju prehrambenu školu. Zanimanjem je bio mesar-kobasičar zaposlen u „PIK Vrbovcu“. Od malena je lijepo crtao, a volio je prirodu i sport. Trenirao je nogomet, a igrao je za NK „PIK Vrbovec“. U rat se uključio u prosincu 1991. godine baš kao i Dubravko Smolec.

Dubravko Smolec rođen je 27. ožujka 1968. godine u Zagrebu. Odrastao je u Vrbovcu s mlađim bratom Darkom u obitelji Dragutina i Ljubice. Ondje je završio osnovnu i srednju metalsku školu te se zaposlio kao alatničar u „Univerzalu“. Baš kao i Rubenčić, igrao je nogomet za NK „PIK Vrbovec“, a u slobodno se vrijeme bavio i kuglanjem.

Nedugo nakon odlaska na prvi ratni zadatak u zapadnu Slavoniju obojica su poginuli. Dogodilo se to uslijed minobacačkog napada na njihove položaje koje su preuzeli desetak dana ranije. Dečki su iskopali rov u štali, savršeno zaklonjen i jedva vidljiv. Prema neprijateljskoj strani bila je otvorena samo puškarnica među daskama na zidu štale, dovoljno za promatranje i obranu, idealno za zaklon. Kobnog dana štalu je pogodila mina, probila krov i  eksplodirala u rovu.

Mjesto pogibije Rubenčića i Smolčića – izvor prigorski.hr

Zajedno u rovu s Dubravkom i Damirom koji su poginuli bili smo i Dražen Jendriš Cimbra koji je teško ranjen i ja koji sam lakše ranjen. Drago mi je da se pripadnici 51. samostalna bojne sjećaju naših prijatelja Damira Rubenčića i Dubravka Smoleca. Njihova žrtva nije bila uzaludna, jer smo ostvarili samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku.

Damir Tomljenović

Pokopani su istodobno, a na posljednjem ispraćaju dvojice heroja, 31. prosinca 1991. godine, okupio se cijeli Vrbovec s okolicom.

Izvori
Literatura
Penzar, Dražen. Sporedna uloga. Zagreb: Naklada Jesenski i Turk, 2004.
Turić, Gordana. U viteza krunica (knjiga II). Zagreb: Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata grada Zagreba, 2008.

Internet
Dragan Vicković: “RUBENČIĆ- SMOLEC Sjećanje na poginule hrvatske vitezove”, Prigorski.hr, pristup ostvaren 22. prosinca 2019., https://prigorski.hr/rubencic-smolec-sjecanje-poginule-hrvatske-vitezove/

Podijeli članak