Makarani i Vrgorčani, rame uz rame s gardijskim postrojbama, branili su i oslobađali hrvatski jug – prisega 156. brigade

U ljeto 1991. po cijeloj Hrvatskoj počinju se osnivati dragovoljačke postrojbe Zbora narodne garde. Među njima našle su se i one iz Makarske i Vrgorca, koje prva iskustva stječu u obrani sinjskog kraja. Problem nedostatka naoružanja umanjen je nakon zauzimanja vojnih objekata Jugoslavenske narodne armije u Pločama sredinom rujna. U listopadu JNA napada Dubrovnik, a Makarani i Vrgorčani među prvima pristižu u pomoć te sudjeluju u obrani Čepikuća i Slanog.

Zbog sve većeg broja ljudstva, na prijedlog zapovjedništva općine Makarska, Glavni stožer Hrvatske vojske 21. prosinca 1991. godine izdao je zapovijed o osnivanju 156. brigade Hrvatske vojske. U njezin sastav tako su ušle dvije bojne iz Makarske te jedna iz Vrgorca.

Ratna oznaka 156. brigade

Na današnji dan, 27. prosinca 1991., pripadnici novoosnovane brigade položili su svečanu prisegu na Trgu fra Andrije Kačića Miošića u Makarskoj. Prije toga načelnik stožera brigade Ivan Nemčić predao je raport o spremnosti brigade zapovjedniku Anti Urliću. Čestitajući pripadnicima brigade, zapovjednik Urlić istaknuo je osnovna načela svakog hrvatskog vojnika, među ostalim navodeći dostojanstvo, primjereno vladanje i nesebično zalaganje za obranu slobode i suvereniteta domovine Hrvatske.

Prisega

Iako je početkom 1992. potpisano Sarajevsko primirje za 156. brigadu rat je tek počeo. Uskoro su snage JNA iz BiH napale dolinu Neretve koja je uspješno obranjena, nakon čega Hrvatsko vijeće obrane s 4. gardijskom i 156. brigadom Hrvatske vojske kreće u protunapad. U operaciji “Čagalj” odnosno „Lipanjske zore“ oslobođen je velik dio istočne Hercegovine, a 156. brigada osobito se istaknula u borbama oko Čapljine i Stoca. Uslijedile su operacije oslobađanja dubrovačkog zaleđa u kojima se Taktička grupa 156. brigade borila rame uz rame s gardijskim brigadama.

U sklopu ove brigade djelovale su i neke elitne postrojbe kao što su Jedinica za posebne namjene “Kobac”, Interventni vod “Lovac” (HOS) i Saznajno-izvidnička postrojba “Mufloni”.

U vrletima Konavoskih brda

Odlaskom „Tigrova“ s južnog bojišta, u travnju 1993., 156. brigada postala je nositelj obrane Konavala, a iduće je godine preustrojena u domobransku pukovniju. Malo je poznato da je Vojska Republike Srpske, nakon operacije „Oluja“ tijekom kolovoza 1995. pokrenula niz napada na Konavle i okolicu pokušavši izbiti na more. Brojni topnički i pješački napadi bili su pravi test za 156. pukovniju koja je uspješno obranila hrvatski jug i završila svoj ratni put. Tijekom Domovinskog rata 28 pripadnika 156. brigade položilo je život u obrani Domovine.

Naslovna fotografija – U Konavoskim brdima (vlasništvo Udruge 156. brigade HV-a)

Izvori
Literatura
Salinović Teo. „156. brigada Hrvatske vojske“. U: Hrvatska – Put prema teritorijalnoj cjelovitosti. Zbornik radova sa znanstvenog skupa održanog na Filozofskom fakultetu u Splitu povodom obilježavanja 20. obljetnice vojno-redarstvenih operacija Bljesak i Oluja., urednici Aleksandar Jakir, Andrijana Perković Paloš, Marin Sabolović, 185-202. Split: Sveučilište u Splitu, Filozofski fakultet; Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, 2018.

Periodika
A. Dragičević: “Prisega domovini” Slobodna Dalmacija (Split), 28. prosinca 1991., 7.

Televizija
Osnovana 156. brigada – TV Kalendar. Hrvatska radiotelevizija. autor Borna Marinić, urednik Leon Rizmaul, 21. prosinca 2018.

Podijeli članak