Tragičan završetak operacije “Una 95” – poginuo heroj Nenad Babić

Samo dan nakon što je pokrenuta, operacija „Una 95“ doživjela je tragičan završetak.

Hrvatska vojska pokrenula je 18. rujna 1995. operaciju „Una 95“ nasilnim prijelazom Une i Save. Plan je bio ovladati područjem Bosanskog Novog, Bosanske Dubice i Bosanske Kostajnice, a zatim i planinom Prosara. Konačan cilj operacije bio je zauzeti Prijedor kako bi se srpske snage potisnulo što više prema Banja Luci. U napadu su sudjelovale snage zbornih područja Zagreb i Bjelovar, 1. i 2. gardijske brigade te Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i mornarica.

Operacija Una (autor fotografije Željko Gašparović)

Od svih pravaca napada forsiranje rijeke Une uspjelo je jedino pripadnicima 1. i 2. brigade koji su na prostoru Bosanske Dubice i Bosanskog Novog napravili mostobran. Razvile su se ulične borbe, a zapovjedništvo 1. gardijske brigade donosi odluku o uvođenju jedne tenkovske satnije Oklopne bojne „Tigrova“ u bitku. Na današnji dan 19. rujna, u jutarnjim satima tijekom uvođenja tenkova u operaciju poginuo je heroj Domovinskog rata Nenad Babić – zapovjednik Oklopne bojne 1. gardijske brigade.

Nenad Babić u operaciji “Oluja”

Nenad Babić rođen je 23. rujna 1968. u Zagrebu u kojem je i odrastao u radničkoj obitelji s ocem Zdravkom, rođenim ’39. u Banja Luci, majkom Milkom rođenom ’45. u Vrbovcu te mlađom sestrom Zdravkom. Nakon što je završio srednju metalursku školu stekao je zvanje kovinotokara i zaposlio se u Chromosu. Pamte ga kao vrlo otvorenu i društvenu osobu koja je imala posebnog smisla za glazbu. U srednjoj školi imao je bend u kojem je svirao bas gitaru, a bavio se i folklorom. Bio je i sportaš, bavio se kung-fuom i nogometom. Bio je oženjen Gordanom s kojom je imao sinčića Matiju koji je u trenutku očeve pogibije imao 3 godine.

Nenad Babić sa sinom

Od ljeta ’91. Nenad je kao dragovoljac Domovinskog rata bio u „Tigrovima“. Bio je vrsni poznavatelj oklopa te je priključen tenkovskoj satniji iz koje je je izrasla oklopna bojna „Tigrova“. Već na prvom ratištu u zapadnoj Slavoniji teško je ranjen. To ga nije zaustavilo, već u proljeće 1992. sudjeluje u oslobađanju Tasovčića, Prebilovaca i Klepaca na Južnom bojištu i daljnjem tijeku operacije „Lipanjske zore“. U desantu na Cavtat iste godine vodio je tenkovsku satniju. Na Hrvatskom vojnom učilištu završio je časničku školu, a preustrojem 1. gardijske brigade, u travnju 1995. postao je zapovjednik Oklopne bojne.

Nenad Babić (desno) na zapovjednom vozilu Oklopne bojne “Tigrova”

Hrvatski vojnici uz jaku paljbu, u gustoj magli i po nabujaloj rijeci morali su se u večernjim satima povući na hrvatsku stranu uz nove gubitke. Naime čamac s 12 gardista se prevrnuo. Tom prilikom stradali su Zlatko Karafa, Ivica Pavić te Marijan Furač i Mario Kovačić. Posmrtni ostaci njih dvojice još uvijek nisu pronađeni. Osim njih i Nenada Babića u ovoj tragičnoj operaciji „Tigrovi“ koji su položili život na oltar Domovine su Bruno Knaus, Krunoslav Vrtar i Ivica Pavlić, dok je Božidar Žafran preminuo od posljedica ranjavanja. Najveću je žrtvu podnijela 2. gardijska brigada „Gromovi“ koja je imala 26 poginulih pripadnika.

Naslovna fotografija – pokušaj forsiranja rijeke Une kod sela Uštica (autor fotografije Željko Gašparović)

Izvori
Literatura
Bobetko, Janko. Sve moje bitke. Zagreb: Vlasita naklada, 1996.
Šaravanja, Vjekoslav. 10.000 djece bez roditelja u Domovinskom ratu. Slavonski Brod: Obiteljski centar župe Duha Svetoga, 2001.
Turić, Gordana. U viteza krunica (knjiga I). Zagreb: Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata grada Zagreba, 2008.
Monografija 1. gardijska brigada Hrvatske vojske Tigrovi, Zagreb: Znanje, 2015.

Televizija
TV Kalendar. Hrvatska radiotelevizija. autor Tomislav Šulj, urednik Vladimir Brnardić, 18. rujna 2014.

Podijeli članak