Ratno zrakoplovstvo JNA napalo je kolonu civila u povlačenju – okupirana Darda

Na današnji dan, 22. kolovoza 1991. godine, okupirano je selo Darda u Baranji.

Nakon što je dan ranije JNA pokrenula na njega snažan napad, malobrojnim domaćim braniteljima i pripadnicima 106. brigade Zbora narodne garde te Specijalne jedinice policije “Orao” PU Osijek nije preostalo ništa drugo nego da se povuku. Tog dana u obrani tog kraja poginuli su 25-godišnji Miro Mehić, pripadnik Specijalne jedinice policije „Orao“, 27-godišnji Željko Mečeri pripadnik 106. osječke brigade ZNG-a i 36-godišnji Josip Čerkez pripadnik Biljske čete ZNG.

Jugoslavensko ratno zrakoplovstvo mitraljiralo je civilnu kolonu vozila koja se kretala prema Osijeku. Tom prilikom neprijateljski avion tipa „Galeb“ pogodio je civilni kamion s prikolicom u kojem je poginuo njegov vlasnik, 51-godišnji Juro Iličević iz Osijeka. Bio je autoprijevoznik i u Osijek je prevozio inventar tvrtke ITP Baranja.

Prognani Hrvati skelom preko Drave traže spas

Hrvati su istog dana prognani i na drugom kraju Baranje. Selo Petlovac nedaleko Belog Manastira napalo je 8 tenkova i 3 transportera iz pravca Belog Manastira te Jagodnjaka i Bolmana. Civili i branitelji povukli su se prema Baranjskom Petrovom Selu, a ubrzo im je pristigla pomoć iz Valpova te im pomogla u izvlačenju skelom preko Drave. Konačna okupacija Baranje uslijedila je 3. rujna 1991. kada je okupirano Bilje.

Naslovna fotografija – Hrvati skelom preko Drave napuštaju svoje domove u Baranji

Izvori
Martinić Jerčić, Natko; Ružić Slaven. 107. Vukovi s Drave. Belišće: Slog, 2017.
Taslidžić, Davorin, prir. Crna svitanja. Beli Manastir: Zavod za baranjsku povijesnicu, 2011.

Podijeli članak