“Tigrovi” su imali svoje “Orlove” – osnovana 6. bojna 1. A brigade Zbora narodne garde

Nakon što je u svibnju 1991. godine ustrojen Zbor narodne garde te u sklopu njega 1. A brigada „Tigrovi“, započelo je njezino popunjavanje i ustrojavanje njezinih bataljuna odnosno bojni. Tako je na današnji dan, 9. kolovoza 1991. godine, u bazi Petruševec u Zagrebu započelo ustrojavanje 6. bojne „Tigrova“ pod kodnim imenom „Orao“.

Za zapovjednika bojne imenovan je Krešo Tuškan, a za zamjenika Ivan Rašić pored kojih su u ustrojavanju aktivno sudjelovali Gento Međugorac, Ivan Perković, Željko Višek, Zvonko Galić i Vito Ćavar. Prvotno su oformljene četiri satnije i Postrojba za posebne namjene i izviđanje. Nakon završene ubrzane obuke dio pripadnika otišao je na osiguranje zračne luke Pleso, a zatim na zapadnoslavonsko, banovinsko-pokupsko te južno ratište.

Pripadnici 6. bojne „Tigrova“, kojoj je baza bila u Tomislavovu domu na Sljemenu, vatreno krštenje imali su na novogradiškom i novljanskom ratištu. Držali su položaje kod naplatnih kućica Okučani te nadzirali sela Gređane i Čovac, nastanjena pretežno srpskim stanovništvom. U žestokim okršajima padaju i prve žrtve. Osobito je bolan bio gubitak jednog o zapovjednika satnija Darka Presečkog. Unatoč nedaćama i gubicima, 6. bojna izdržala je sve nasrtaje te odlazi na predah no ni ondje nemaju mira jer je neprijateljsko zrakoplovstvo gađalo odašiljač na Sljemenu kraj njihove baze.

Nakon reorganizacije i popune, od četiri satnije stvaraju se tri nove. Dvije su upućene na Pokupsko,  a jedna na novljansko ratište. Satnije s pokupskog, nakratko su otišle u istočnu Slavoniju gdje sudjeluju u neuspješnom pokušaju prodora prema opkoljenom Vukovaru. Potom i one dolaze na novljansko ratište gdje cijela 6. bojna sudjeluje u obrani Starog Grabovca i oslobodilačkoj operaciji „Orkan 91“ u kojoj oslobađaju Popovac, Brezovac, Livađane i ostala okupirana sela na tom području. Po potpisivanju Sarajevskog primirja početkom 1992. godine, pripadnici 6. bojne „Tigrova“ povučeni su u Zagreb.

U travnju 1992. godine odlaze na južno bojište gdje sudjeluju u operacijama deblokade Dubrovnika i oslobađanju okupiranih krajeva na jugu Republike Hrvatske. Krajem 1992. godine dolazi do preustroja 1. gardijske brigade „Tigrovi“ te pripadnici 6. bojne prilaze novoosnovanim bojnama. Do konca 1992. godine 6. bojna imala je 52 poginula pripadnika i više od 220 ranjenih.

Izvor
Monografija 1. gardijska brigada Hrvatske vojske Tigrovi, Zagreb: Znanje, 2015.

Podijeli članak