Oslobođen Knin – simbol srpske pobune u Hrvatskoj

Na današnji dan, 5. kolovoza 1995. godine, oslobođen je hrvatski grad Knin, središte i simbol srpske pobune u Hrvatskoj. Taj dan slave i ponosa, dan hrvatske pobjede, Hrvatski je sabor proglasio državnim praznikom – Danom pobjede i domovinske zahvalnosti.

Na pravcu oslobađanja Knina glavne snage bile su 7. gardijska brigada “Pume” i 4. gardijska brigada “Pauci”. Stoga su u zapovjedništvu Zbornog područja Split pripremljene dvije dvadesetmetarske zastave, specijalno načinjene za dizanje na kninsku tvrđavu kao simbol ratne pobjede.

Između “Puma” i “Pauka” postojalo je pozitivno rivalstvo oko toga koja će brigada prva ondje izvjesiti stijeg. Zastavu je u ime “Puma” u Rujanima preuzeo satnik Branko Žeželj kojeg je po ulasku u Knin general Ivan Korade, uz izvidnike 2. bojne, poveo na tvrđavu kako bi postavili zastavu. Po dolasku na tvrđavu najprije je uklonjena, uz manje tehničke probleme zastava Republike Srpske Krajine, kojoj tamo nikako nije bilo mjesto. Naime pri skidanju te zastave potrgao se lanac pa “Pume” nisu mogle postaviti hrvatsku zastavu na taj jarbol. Tako je donesena odluka kako će se zastava postaviti na tvrđavu što je i učinjeno u 10 i 15 sati.

Fotografija za povijest – šestorica prvih “Puma” na kninskoj tvrđavi

Istog dana jarbol je popravljen i na njega je naposljetku idućeg dana izvješena hrvatska zastava, koju je prilikom puštanja poljubio predsjednik Republike Hrvatske doktor Franjo Tuđman.

Istog, 5. kolovoza hrvatske snage oslobodile su i niz drugih gradova i mjesta među kojima i Žitnić, Drniš, Kijevo, Vrliku, Lovinac, Gračac, Ljubovo, Plaški, Saborsko, Ličku Jasenicu, Obrovac, Benkovac i Škabrnju.

Naslovna fotografija – Ulazak pripadnika 7. gardijske brigade Hrvatske vojske u Knin

Izvori
Marijan, Davor. Oluja. Zagreb: Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, 2007.
Monografija 7. gardijska brigada Hrvatske vojske Puma. Zagreb: Despot infinitus, 2012.

Podijeli članak