Nećemo ustupiti ni pedlja istočne Slavonije – Franjo Tuđman posjetio Osijek, Vukovar i Vinkovce

Na današnji dan, 21. srpnja 1991. godine, hrvatski predsjednik doktor Franjo Tuđman posjetio je istočnu Slavoniju u kojoj je tog mjeseca došlo do eskalacije sukoba između Hrvata i Srba.

Zajedno s delegacijom, u kojoj su bili zamjenik ministra unutarnjih poslova Slavko Degoricija, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks te zamjenik ministra obrane Gojko Šušak, Franjo Tuđman najprije je posjetio Osijek. Ondje se iza zatvorenih sastao s gradonačelnikom Zlatkom Kramarićem i članovima predsjedništva i izvršnog vijeća općine Osijek.

Moj dolazak ovdje imao je i tu svrhu da vodstvu Osijeka, građanima Osijeka, pučanstvu istočne Slavonije dokažemo da je čitava Hrvatska ovdje i da nema govora o tome kako su se čak neki dezinformatori trudili širiti, da je Hrvatska spremna na ustupanje istočne Slavonije. Ni pedlja, kao što rekoh već nekoliko puta, ustupiti nećemo. I prema tome, Hrvatska će naći snage da pomogne ovome puku ovdje da obrani istočne granice Hrvatske, ali bih htio isto tako uputiti poziv i srpskom pučanstvu da je krajnje vrijeme da razmisli o načinima da se odlijepi od četničkih obmana i da ne nasjeda lažima i da samo pridonese tome da ostvari suživot s Hrvatima, Mađarima i svima drugima na ovome tlu.

Franjo Tuđman, Osijek, 21. srpnja 1991.

Na upit novinara norveške televizije o tome je li moguć rat između Hrvatske i Srbije Franjo Tuđman odgovorio je idućim riječima:

Da. Iako se mi na neki način nalazimo u ograničenom ratu na ovome tlu, a upravu sam čuo danas na sastanku da je iz Vojvodine bila otvorena teška paljba preko Dunava prema hrvatskim mjestima što znači da taj rat Srbija već na svoj način vodi. Prema tome, mi ćemo sve učiniti da vodstvu Srbije predočimo da je to potpomaganje četničkog odmetništva na hrvatskom tlu prešlo onu granicu koja može biti veoma pogibeljna ne samo za izbijanje rata nego za samo srpsko pučanstvo u ovom dijelu Hrvatske koje ono tobože uzimaju u zaštitu, a koje nije uopće ugroženo.

Nakon šetnje gradskim središtem Osijeka, Franjo Tuđman uputio se u Vukovar gdje je s pratnjom posjetio Policijsku upravu u kojoj ga je Stipo Pole, ratni načelnik vukovarske Policijske uprave, izvijestio o stanju sigurnosti u toj općini. Sastanku je prisustvovao i zapovjednik obrane Vukovara Tomislav Merčep. Nakon sastanka Tuđman je van protokola prošetao centrom grada i uz Dunav nakon čega se uputio u Vinkovce gdje je predsjednika dočekao gradonačelnik Tihomir Zovak sa suradnicima. Tih dana ondje je situacija bila posebno napeta zbog minobacačkog napada na grad iz prigradskog naselja Mirkovci.

Stekao sam osobnu sliku o zbivanjima ovdje. Zadovoljan sam sa spremnošću ljudi da brane slobodu i demokraciju.

Franjo Tuđman, Vinkovci, 21. srpnja 1991.

Naslovna fotografija – Franjo Tuđman u šetnji Osijekom

Izvor
Arhivske snimke Hrvatske radiotelevizije

Podijeli članak