Slavonske “Kune” imale su u ratu lavlje srce – osnovana 3. gardijska brigada “Kune”

Na današnji dan, 29. travnja 1991. godine, u Vinkovcima je osnovana 3. gardijska brigada „Kune“, tada kao 3. A brigada Zbora narodne garde.

Ubrzo nakon osnutka formirane su bojne u Osijeku, Vinkovcima, Vukovaru i Slavonskom Brodu, a okosnicu brigade činili su dragovoljci koji su se već ranije priključili hrvatskim snagama kroz specijalne postrojbe Ministarstva unutarnjih poslova. Na početku ratnog puta brigada je, uz popunu i opremanje, nastojala uspostaviti ustavnopravni poredak i ugušiti pobunu dijela Srba u Slavoniji i Baranji.

Izbijanjem otvorene agresije na Hrvatsku, u Slavoniji se, u ljeto 1991. stvaraju brojna krizna žarišta. U takvim okolnostima 3. gardijska brigada sudjeluje na raznim frontovima. Njezini su pripadnici sudjelovali u obrani zapadne Slavonije na novogradiškom ratištu. Također značajna je njihova uloga u obrani Osijeka gdje su sudjelovali u akcijama u Bijelom Brdu, Ivanovcu, Erdutu, Sarvašu, Dalju, Laslovu i Tenji.

Nemjerljiv doprinos brigada je dala u obrani Vinkovaca, gdje je ključnu ulogu odigrala u obrani Nuštra, inače zadnjoj liniji prema tada opkoljenom Vukovaru. U samom Vukovaru cijelo je vrijeme u obrani sudjelovala vukovarska bojna 3. brigade koja je podnijela veliku žrtvu. Njezini pripadnici u gradu heroju ostali su do samoga kraja, a važno je napomenuti i kako su i drugi dijelovi brigade sudjelovali u posljednjim pokušajima probijanja blokade pod kojom se Vukovar našao u jesen 1991. godine.

Uz navedene aktivnosti, postrojbe 3. gardijske brigade sudjelovale su u zauzimanju vojnih objekata JNA na svojim područjima djelovanja te presretale njihove konvoje i kompozicije. Zarobljena oprema i naoružanje značajno su doprinijeli opremanju „Kuna“, ali i omogućili osnivanje ostalih postrojbi unutar brigade, poput oklopne i topničke. Prvih mjeseci brigadom su zapovijedali Eduard Bakarec, Ivan Petrinović i Stjepan Vukovac te Ivan Basarac koji je brigadu vodio od listopada 1991. do prosinca 1992. godine.

Tijekom 1992. pripadnici 3. gardijske brigade raspoređeni su na potezu Borinci – Vinkovci – Nuštar, gdje su ostali do svibnja 1992., nakon čega sudjeluju u bitci za Bosansku Posavinu. Koncem 1992. zapovjedništvo nad brigadom preuzima Josip Zvirotić. Nove izazove nije trebalo dugo čekati. Taktička grupa 3. gardijske brigade zračnim se desantom u veljači 1993. godine uključila u drugu, obrambenu, fazu operacije „Maslenica“. U izrazito teškim uvjetima te terenu na kojem se nikada nije našla, brigada je u krvavoj bitci za Kašić zaustavila neprijatelja i obranila zadarsko zaleđe u kojem je ostala gotovo do kraja godine.

Iduće, 1994., za zapovjednika je imenovan Mladen Kruljac, a brigada se obučavala i pripremala za nadolazeće oslobodilačke operacije od kojih je prva bila operacija „Bljesak“ u svibnju 1995. godine. Njome je oslobođen okupirani dio zapadne Slavonije, a „Kune“ su, zajedno s ostalim hrvatskim snagama oslobodile Okučane. Tri mjeseca poslije, za vrijeme operacije „Oluja“,  3. gardijska brigada sudjelovala je u operaciji „Feniks“ spremna na sprječavanje mogućeg prodora neprijateljskih snaga iz smjera istoka i eventualnu oslobodilačku akciju u pravcu Vukovara do koje na koncu nije došlo.

Bitka kod Vukovara, čije je područje bilo najmekaniji trbuh Hrvatske, povijesna je bitka u kojoj je srpski generalštab slomio kralježnicu. Ne smijemo zaboraviti da je to bio prijelomni trenutak u vođenju Domovinskog rata, kada je zaustavljen srpski agresor. Doprinosi Treće gardijske brigade u borbama kod Vukovara, Nuštra, u Posavini i u zadarskom zaleđu, već sada pokazuju što je to značilo za moral, samopouzdanje i sigurnost hrvatskog puka.

Janko Bobetko, 30. travnja 1994.

Tijekom Domovinskog rata kroz brigadu je prošlo oko 10 tisuća pripadnika. Po broju ljudskih gubitaka “Kune” su dale najveću žrtvu od svih gardijskih brigada Hrvatske vojske. Naime, prema različitim izvorima, poginulo je njih između 363 i 391, dok se 14 pripadnika 3. gardijske brigade još uvijek smatra nestalima.

U veljači 2003. godine, formirana je 3. gardijska oklopno-mehanizirana brigada, a čiju okosnicu čine 3. gardijska brigada „Kune”, 5. gardijska  brigada „Sokolovi”  i  7. gardijska brigada “Pume”. Time je 3. gardijska brigada završila svoj put, a njenu tradiciju danas baštini Tenkovska bojna “Kune“.

Izvori
Literatura
Monografija 3. gardijska brigada Hrvatske vojske Kune. Zagreb: Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, Glavni stožer Oružanih snaga RH, 2012.

Podijeli članak