“Kada smo čuli da Vukovar pada krenuli smo u napad” – oslobođen “Motel Trokut”

Nakon što su dan ranije snage 56. samostalnog bataljuna Kutina uz pomoć 65. samostalnog bataljuna Ivanić Grad u sklopu operacije „Orkan 91“ oslobodile selo Lovska između Novske i Lipika, 19. studenog započeo je konačan boj za motel Trokut.

Kada smo čuli da Vukovar pada, iritirani time i osokoljeni na neki način da im vratimo, odlučili smo 18. ujutro napasti Lovsku i ušli smo u Lovsku za 3-4 sata bez ijednog ranjenog i poginulog. Bair su naši oslobodili i zadržali. Nastao je pritisak na Trokut koji je pao sam po sebi.

Đuro Jonaš, zamjenik zapovjednika 56. samostalnog bataljuna Kutina

Radilo se o nekadašnjem motelu koji se nalazio točno na pola puta između Novske i Lipika, a s njegovog mjesta nadzirao se cijeli teritorij novljanskog kraja oko Baira, Lovske, Brezovca i Donjeg Čaglića zbog čega je imao izniman strateški značaj. Unatoč nekoliko neuspješnih pokušaja hrvatskih snaga da ovladaju tim položajem, tijek operacije „Orkan 91“ odnosno oslobađanje sela Bair, Popovac, Brezovac, Livađani i Lovska objekt se našao u poluokruženju.

Kako bi pomoglo srpskim snagama na Trokutu, zrakoplovstvo JNA raketiralo je položaje 117. brigade pri čemu je 18. studenog poginuo zapovjednik 2. bojne Darko Ozmec, a sedmorica su branitelja ranjena. Ipak to nije obeshrabrilo pripadnike te koprivničko-križevačke brigade da idućeg dana uz pomoć 56. samostalnog bataljuna oslobode Trokut. Bio je to značajan uspjeh koji je učvrstio crtu obrane i spoj snaga na važnom raskrižju putova i nadzor važne komunikacije prema neprijateljskim uporištima. Ovim uspjehom otvoren je i put za daljnje oslobađanje zapadne Slavonije odnosno napad pravcem Korita – Jagma – Lipik.

Smislili smo taktiku koja je očigledno upalila. Napali smo iz dva smjera no neprijatelj je imao privid da napadamo s jako velikim snagama iz četiri smjera i odlučili su ne pružati nikakav otpor nego jednostavno napustiti mjesto okršaja. Ja i moja vojska došli smo na područje Trokuta i doručkovali smo obrok koji je bio ostavljen s njihove strane. Sjećam se i kaj je bilo za doručak. Bil je vrući čaj, kruh i tople kobasice. Pojeli smo njihov doručak. Tako da smo malo rasteretili brigadnu logistiku kaj se toga tiče. Meni je oslobađanje Trokuta jedna od najvažnijih i najdražih pobjeda u Domovinskom ratu, a bilo ih je dosta, samo iz razloga jer je oslobođen bez ijednog ispaljenog metka i bez žrtava.

Miroslav Blažek “Kina”, zapovjednik diverzantskog voda 117. brigade HV

Naslovna fotografija – Miroslav Blažek “Kina” na zapadnoslavonskom ratištu (autor fotografije Željko Gašparović)

Izvori
Literatura
Marijan, Davor. Novska u Domovinskom ratu. Novska: HVIDRA, 2009.

Internet
Antun Ciglenečki: “Za doručak smo jeli čaj, kruh i kobasice”, Compas.com.hr, prisup ostvaren 11. studenoga 2019., https://www.compas.com.hr/clanak/3/134/za-doruak-smo-jeli-aj-kruh-i-kobasice.html

Televizija
Kako je obranjena Hrvatska (epizoda 12). Hrvatska radiotelevizija. Redatelj: Zoran Margetić, scenarist: Tomislav Šulj, 2016.

Podijeli članak