„Posljednje čega se sjećam krici su mojih kolega i zaglušujući prasak oružja“ – kod Žute Lokve ubijena četvorica hrvatskih policajaca

Na današnji dan, 24. kolovoza 1991. godine, kraj Žute Lokve mučki su ubijena četiri hrvatska redarstvenika. Tog dana u policijskom automobilu „Zastava 101“ život su izgubili Drago Toljan, Zdravko Vuković, Mile Vranić i Vinko Krznarić, a teško ranjeni Darko Murat uspio se spasiti bijegom prema Senju.

Policajci Policijske ispostave Brinje nalazili su se u redovnoj službi nadzora i regulacije prometa na tadašnjem raskrižju magistralnih cesta Brinje-Otočac-Senj. U 9 sati i 40 minuta, nakon što su se kratko zadržali na raskrižju, dežurni službenik Policijske ispostave Brinje pozvao ih je da se dođu u ispostavu. Neposredno nakon što je svih pet policajaca sjelo u službeno policijsko vozilo na njih je iz grmlja otvorena žestoka pucnjava iz dugog automatskog naoružanja i ručnih raketnih bacača od strane srpskih terorista.

Na mjestu su stradali Zdravko Vuković, Vinko Krznarić i Mile Vranić, a teško su ranjeni Drago Toljan i Darko Murat. Darko je pokušao uzvratiti vatru, ali mu je nakon nekoliko hitaca zatajila puška pa je pod rafalima uspio pretrčati cestu i pobjeći. Ranjeni Toljan preminuo je pored vozila.

Ne znam točno koliko je sati bilo, oko 9 i 45. S četvoricom svojih kolega iz odjela Policijske postaje Brinje bio sam na stalnom punktu – na križanju kod Žute Lokve. Tim se smjerom odvija promet iz Josipdola prema Senju i Otočcu i do sada tamo nije bilo problema. Čekali smo svoju smjenu. Odjednom je počeo pakao. Posljednje čega se sjećam krici su mojih kolega i zaglušujući prasak oružja.

Darko Murat

Prema nalazima s lica mjesta, teroristi su pucali na patrolu brinjske policije mučki s leđa. S otprilike dvadesetak metara otvorili su vatru iz automatskog naoružanja, a pronađeni su i tragovi dviju ispaljenih mina. Ubojstvo hrvatskih policajaca bio je uvod u događaje koji su uslijedili na tom području. U iduća dva dana Otočac i Gacku dolinu zasulo je oko 1000 mina. U spomen na pale žrtve, sagrađena je kapelica u blizini mjesta ovog zločina.

Naprosto ne mogu pronaći pravi izraz za ono što sam vidio. Mislim da riječ pokolj najbolje odgovara onome što se dogodilo u Žutoj Lokvi.

Duško Tušma, istražni sudac riječkog Okružnog suda
Hrvatski policajci ubijeni kod Žute Lokve

Izvori
Branko Škorić: “Mučko ubojstvo s leđa”, Novi list 1991.
CroExpress: “VINKO, DRAGO, MILAN, ZDRAVKO Na današnji dan prije 27 godina poginuli su u kukavičkoj zasjedi u Žutoj lokvi”, pristup ostvaren 19.8.2020., https://www.croexpress.eu/hrvatska/16465/vinko-drago-milan-zdravko-na-danasnji-dan-prije-27-godina-poginuli-su-u-kukavickoj-zasjedi-u-zutoj-lokvi/

Autor

Podijeli članak