Tko je taj preplašeni mladić u rozom puloveru? – rođen heroj Martin Došen Jakubovski

Radeći kao novinar na HRT-u, pregledao sam stotine sati arhivskog materijala od kojeg je većina bila vezana za Domovinski rat. S posebnom pažnjom bilježio sam detalje na snimkama vezanim uz Vukovar. Na jednoj od njih, koju je zabilježila kamera strane medijske kuće nakon pada Vukovara u podrumu bolnice, uočio sam lice preplašenog mladića u rozom puloveru sa zavojem na ruci. Nisam znao ništa o njegovoj sudbini niti o kome se radi. Stupio sam ubrzo u kontakt s Ivanom Jakubovskim te saznao da je riječ o njegovu bratu Martinu koji je nakon okupacije Vukovara ubijen na Ovčari. Zahvaljujući predanom radu kolegice Tanje Belobrajdić, priča o Martinu Došenu Jakubovskom ispričana je kroz seriju članaka „Nisu zaboravljeni“, posvećenu herojima Vukovara. Martin Došen Jakubovski, rođen je na današnji dan, 1. travnja 1971. godine. Tim povodom prenosim dio priče Tanje Belobrajdić:

Martin Došen Jakubovski, prijateljima poznatiji kao Špegelj, rođen je 1. travnja 1971. godine u Vukovaru, kao najstarije od troje djece Ružice rođ. Došen i Ivana Jakubovskog. Budući da je Ivan Jakubovski 1975. godine dobio posao u Spačvi, obitelj se seli u Vinkovce gdje Martin pohađa Osnovnu školu Bratstvo i jedinstvo, danas Osnovna škola A. G. Matoša. Srednju školu, gumarski smjer, završava u COUO Edvard Kardelj, danas Tehnička škola Nikole Tesle u Vukovaru, svakodnevno putujući ‘šinobusom’ na relaciji Vinkovci-Borovo naselje. Nakon završene srednje škole, Martin 1990. godine odlazi u nekadašnju JNA, a potom odlučuje živjeti u Vukovaru s bakom i ujakom.

Martin Došen Jakubovski među prvima se uključuje u obranu grada, 10. ožujka 1991. godine u nenaoružane odrede u Bogdanovcima, a već od 15. lipnja 1991. godine prijavljuje se u aktivni sastav Zbora narodne garde na Opatovcu, te postaje pripadnik 4. bojne 3. gardijske brigade, tzv. Opatovačke bojne. Odreda će svi, od njegovih zapovjednika, pa do brojnih suboraca istaknuti Martinovu vedru narav i srčanost, kao i hrabrost po kojoj ga pamte, nazivajući ga “naš Špegelj”.

(…) Krajem rujna, Martin je prvi put ranjen od minobacačke granate u nogu, no nakon nekog vremena, samovoljno napušta bolnicu i vraća se na položaj. U listopadu, ponovo je ranjen u trbuh, a nakon toga i u ruku na koju mu je stavljen fiksator, po kojem je i identificiran. Na jednoj od reportaža iz vukovarske bolnice koju su načinili snimatelji jedne od stranih televizija, majka i brat prepoznali su Martina koji pored mladića sa zamotanom glavom sjedi u roza puloveru i donjem dijelu pidžame, što im je dokazivalo kako je Martin živ dočekao slom obrane Grada.

(…) Na žalost, nakon ulaska srbočetničke vojske u vukovarsku bolnicu, kao ranjenik, sa svojim ujacima i drugim članovima obitelji, Martin je odmah prozvan, izdvojen i  uguran u zloglasni zeleni vojni autobus kojim je odvezen prvo u krug vukovarske kasarne, a nakon toga deportiran na Ovčaru gdje je mučen, te potom ubijen i bačen u zajedničku grobnicu. Nakon ekshumacije i identifikacije, 27. veljače 1997. godine, Martin Jakubovski Došen, pokopan je na gradskom groblju u Vinkovcima. Kada je kao ranjenik zarobljen i mučki ubijen, Martin Došen Jakubovski imao je samo dvadeset godina. Martine, nismo te zaboravili.“

Cijelu priču o Martinu Došenu Jakubovskom možete pročitati OVDJE.

Autor

Podijeli članak