Čekao je kraj rata kako bi se oženio… – poginuo heroj Tihomir Bučarić

Na današnji dan, 27. veljače 1994. godine, poginuo je jedan od heroja Domovinskog rata i 1. gardijske brigade „Tigrovi“ Tihomir Bučarić.

Tihomir Bučarić (desno) sa suborcem

Rođen je 25. svibnja 1969. godine u Zagrebu u obitelji Josipa i Ružice. Po naravi je bio smiren, vedar i društven. Povremeno je igrao nogomet, a vrijeme je provodio i čitajući knjige. Imao je i brata Željka koji se s ljubavlju prisjetio starijeg brata:

On je bio desetak godina stariji od mene i kao stariji brat uvijek me je čuvao. On je od malena živio s bakom u Mičevcu i brinuo se o njoj. Srednju školu nije završio. On je išao za strojobravara u „Prvomajsku“, ali je odustao, pa se zaposlio u Grafičkom zavodu Hrvatske. Netom prije Domovinskog rata on je odslužio vojni rok u JNA u Šabcu i Kragujevcu i kada se vratio odmah se uključio. Tu nedaleko nas je bila vojarna JNA „Maršalka“ i tamo je išao se ekipom braniti JNA da iziđe van. Ubrzo se priključio „Tigrovima“ i oni su mu postali najvažniji. Čim bi ga zvali bez razmišljanja je odlazio. Iako je imao zaručnicu nije se htio vjenčati. Čekao je da završi rat.

S bratom Željkom

Prošao je niz ratišta, od zapadne Slavonije preko Dubrovnika do Velebita. Nažalost završetak rata Tihomir nije dočekao.

Služeno život je izgubio 27. veljače 1994. kada se vraćao s položaja kod brda Mali Alan na Velebitu i upao u zasjedu. Postoje i neslužbene informacije, svatko priča svoju priču, svaki njegov suborac ima neku svoju istinu. Moj brat bio je vrlo blizak s pokojnim Damirom Tomljanovićem pa je postojala i priča da su njih dvojica zajedno poginuli samo se nije smjelo izaći u javnost odmah sa svim imenima. Išli smo u vojnu bolnicu u Dubravu identificirati ga. Roditelje je taj gubitak osobito pogodio. Oni su svaki dan na njegovu grobu, ali danas su tu moja djeca, njihovi unuci i oni im daju snagu.

Željko Bučarić, brat
Željko na bratovu grobu

Pokopan je na groblju u Jakuševcu, a od njega se oprostio i predstavnik mještana naselja Jakuševec idućim riječima:

Dragi naš Tiho! Zapala me izuzetno teška dužnost da se u ime svih mještana našeg rodnog mjesta oprostim od tebe, nad otvorenim grobom. Mjesno groblje Jakuševac, na ovom groblju vjekovno su na posljednji počinak praćeni naši najdraži: djedovi, bake, roditelji, braća… Bio si miran i tih mladi čovjek. Resile su te osobine čestitog čovjeka; poštenje, nenametljivost, dobrota, ljubav prema Domovini i bližnjima, te odlučnost i nepokolebljivost. Kada si odlazio na bojište, činio si to tiho i mirno. Taj uzvišeni čin prihvatio si tako ljudski i normalno, da smo se svi divili tvojoj sigurnosti i mirnoći. Imao si bogat unutarnji život. Planovi su bili tako veliki, a govorio si… “samo da oslobodimo ovu našu dragu Domovinu!” Slava ti za navek!

Tihomiru Bučariću posmrtno je dodijeljen čin narednika te niz odlikovanja. Udruga veterana domovinskog rata Velika Gorica – Klub Mičevec uz pomoć Mjesnog odbora Mičevec i udruga koje djeluju u mjestu te župnika Josipa Kiđemeta postavila je spomen-ploču Tihomiru Bučariću na središnjem Trgu u Mičevcu, selu u kojem je živio.

Autor fotografije Vladimir Štarkelj

Naslovna fotografija – Tihomir Bučarić sa zaručnicom

Izvori

Literatura
Turić, Gordana. U viteza krunica (knjiga IV). Zagreb: Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata grada Zagreba, 2008.

Internet
Kronike Velike Gorice: “FOTO Otkrivena spomen ploča hrvatskom branitelju Tihomiru Bučariću”, pristup ostvaren 24. veljače 2021., http://www.kronikevg.com/foto-otkrivena-spomen-ploca-hrvatskom-branitelju-tihomiru-bucaricu/

Svjedočanstvo
Usmeno svjedočanstvo Željka Bučarića, prikupljeno 23. veljače 2021-

Autor

Podijeli članak