Oni su bili ponos Nove Gradiške – osnovana 121. brigada Zbora narodne garde

Nakon što je dan ranije donesena zapovijed za osnivanjem 121. brigade Zbora narodne garde na današnji dan, 28. rujna 1991. godine, pokrenuto je formiranje ove novogradiške brigade.

Njezin prvi zapovjednik bio je brigadir Josip Mikšić, rodom iz Cerničke Šagovine koji je kao oficir JNA napustio vojsku koja je napala Hrvatsku i stavio se na raspolaganje hrvatskim snagama. Okosnicu brigade činili su pripadnici dotadašnje 3. bojne 108. brigade Zbora narodne garde na čelu sa Željkom Žgelom koji je kasnije postao zapovjednik brigade. Oni su bili 1. bojna novoustrojene novogradiške brigade.

Josip Mikšić na prvoj crti

Odmah nakon ustrojavanja, 3. listopada, 121. brigada zajedno sa 108. brigadom iz Slavonskog Broda kreće u svoju prvu akciju pod nazivom “Veliki doček” u kojoj je JNA izgubila pet tenkova i dva oklopna transportera. Također brigada sudjeluje i sa 123. požeškom brigadom u akciji „Gradina“ u prosincu 1991. Tada je izveden napad na šire područje sela Šnjegavić, Golobrdac, Sinlije i Vučjak sa zadaćom razbijanja neprijateljskih snaga. Njome je neprijatelj u sklopu operacije “Orkan 91” potjeran prema Bučju, Pakracu i Okučanima. Ova postrojba je dala velik doprinosu obrani Nove Gradiške i kasnijem oslobađanju okupiranog područja. Naime, osim spomenutih akcija pripadnici 121. brigade, zaustavili su agresora na novogradiškoj bojišnici te uništili snažna neprijateljska uporišta u Mašićkoj Šagovini i Širincima.

Željko Žgela

U listopadu ’91. ustrojene su 2. i 3. bojna brigade, a od ožujka 1992. brigada je imala čak četiri bojne. Iste godine dolazi do demobilizacije većine pripadnika, a oni koji su ostali postaju dio Taktičke grupe 121. brigade. U jesen 1994. godine brigada je preustrojena u 121. domobransku pukovniju Hrvatske vojske te je kao takva sudjelovala u operacijama “Bljesak”, “Oluja” i “Una 95” tijekom 1995. godine. Zajedno sa pukovnijom brigada je u Domovinskom ratu imala 156 poginulih i 536 ranjenih pripadnika.

Naslovna fotografija – Operacija “Bljesak” – pripadnici 121. domobranske pukovnije i 3. gardijske brigade u oslobođenim Okučanima

Izvori
Literatura
Vukšić, Ante. Novogradiški žrtvoslov : Domovinski rat na novogradiškom području : 1990-1995. Nova Gradiška: Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata grada Nova Gradiška; Arca, 2009.

Dokumenti
“RAŠČLAMBA b/d NA NOVOGRADIŠKOM BOJIŠTU tijekom 1991. godine”, privatna arhiva autora

Podijeli članak